Anyanyelvi játékok írásbeli fordulója

„Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv, Mács József emlékverseny”

Iskolánk ismét nevezett a  Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége által meghirdetett anyanyelvi vetélkedőre. A két szervezet a közelmúltban elhunyt felvidéki magyar író, Mács József emlékére rendezte meg a versenyt, aki számára fontos volt anyanyelvünk.

A verseny célja az volt, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a Felvidéken tanuló általános- és középiskolások körében népszerűsítse a magyar nyelvet, az anyanyelvápolást.

Iskolánkat két csapat képviselte az írásbeli fordulón.

A 10. B osztály csapatának tagjai: Dargai Szabolcs, Szabados Máté, Tóth Szabolcs és Vályi Nagy Gábor. Felkészítő tanáruk Bálintné Tóth Éva tanárnő volt.

A 12. J osztály csapatának tagjai: Paczók Benjámin, Puporka Róbert, Tóth Réka és Tóth József. Felkészítő tanáruk Pruskóczki Gáborné tanárnő volt.

Felvidékről 15, megyénkből pedig 27 középiskolás csapat pályázott a versenyre. Különböző anyanyelvi játékokban (anagramma, szószaporítás, palindromok, híres emberek jelzői stb.) mérték össze tudásukat. Kifejtős feladatként egy 4 versszakból álló eszperente verset kellett írniuk Arany János témakörben. A témához kapcsolódóan kaptak 10 szót is, melynek csupa e betűs szinonimáit be kellett építeniük a versbe, valamint versszakonként két alliterációt is kellett tartalmaznia az alkotásnak.

 

Csendes ember

Nemes ember verseket lelkesen lejegyzett,
De ebeknek meg nem kegyelmezett,
Gyermeknek rengeteget betegeskedett,
Eme szerzet szerencse, s nem felesleges lett.

Nem egy nyelvre szert tett, verselgetett,
Nem szeretve, keservesen keresett,
De Hecc, hecc!, Kertben, Sejtelem verseket
E remek mester megkedveltetett.

Gerebennel sebesen szerkesztett,
Geszten teperve gyermeket nevelgetett,
E helyzet kelepce, teljesen terhet jelentett,
Mert jegyzeteket „eszkebelt”, elkeseredett.

Megfejthetetlen, de egy gyermeket elvesztett,
Szenvedett, szerepe elcsendesedett,
Rejtegetve remekekkel rendelkezett,
Betegeskedett, s Pesten eltemettetett.

 (12. J osztály csapata)

Köszönjük minden versenyzőnek a kitartó és elismerésre méltó munkáját! Gratulálunk a 42 csapatból középdöntőbe jutott 12. J osztály csapatának!

Hozzászólások lezárva.