„Anyanyelvi játékok-játékos anyanyelv” vetélkedő

A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége már ötödik alkalommal hirdette meg versenyét „Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv, Wacha Imre emlékére” címmel.  A két szervezet az elnevezéssel az elmúlt évben elhunyt nyelvészre, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnökségi tagjára,  Wacha Imrére  emlékezett, aki  számára fontos volt anyanyelvünk.

A verseny célja az volt, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a Felvidéken tanuló általános- és középiskolások körében népszerűsítse a magyar nyelvet, az anyanyelvápolást.

Iskolánkat két csapat képviselte a versenyen:

  1. Bálintné Tóth Éva tanárnő felkészítésével a 11. B osztály csapata: Dargai Szabolcs, Sztodola Kristóf, Tóth Szabolcs és Vályi Nagy Gábor.
  2. Pruskócki Gáborné tanárnő felkészítésével a 11. A osztály csapata: Füge Lili, Horváth Beatrix, Ócsai Virág és Virág Ágnes.

Változatos feladatok szerepeltek az írásbeli fordulóban (pl. szinonimák keresése, közmondások, szólások, szóegyenletek megfejtése, híres emberek jelzői, illetve novella írása „Az anyanyelv és én” címmel).

Összesen 24 középiskolás csapat versengett megyénkből és a Felvidékről. Az elérhető maximális pontszám 110 pont volt.

Mindkét csapat időt és energiát nem kímélve nagyon szép eredményt ért el. A 11. B osztály 99 ponttal zárta a versenyt, a 11. A osztály 106 pontot szerzett, így sikerült bejutniuk a középdöntőbe.

A tanulók ezzel a versengéssel is tettek egy apró lépést anyanyelvünkért.

Gratulálunk a sikerükhöz!

        

 

Hozzászólások lezárva.