Széchenyi nap

2016

Szeptember 23-án 7:30-kor kezdődött az ünnepi megemlékezés, melyen a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Középiskola tantestülete, tanulói és meghívott vendégek vettek részt.

A zenés, verses irodalmi műsorban bemutatták Széchenyi István, a legnagyobb magyar pályafutásának legfontosabb elemeit és sokrétű tevékenységét.

Az ünnepi műsorban – melyet Bálintné Tóth Éva tanárnő állított össze – a felsőbb éves tanulók mellett kilencedikes diákjaink is szerepeltek.

Dr. Medvegy János apát-plébános, Versler Sándor atya, Bene Imre műszaki igazgató helyettes és Molnár Enikő, a diákönkormányzat képviselője megkoszorúzta iskolánk névadójának mellszobrát.

Versler Sándor atya ünnepi beszédében szólt a fiatalokhoz, és példaként állította a diákok elé Széchenyi István sokoldalú újító tevékenységét. Hangsúlyozta a tudás megszerzésének fontosságát és környezetünk jobbá tételéért való tevékenykedést.

Végül ismertették a meghirdetésre került tanulmányi- és sportversenyeket. A tantárgyi vetélkedőkön kívül részt lehetett venni a Széchenyi focikupán, szkander-, fekve nyomó- és pingpong versenyen. Újdonságként került megrendezésre a természettudományi csapatverseny első fordulója,  mely aszfaltrajz versennyel indult.

A focikupa az egyik széchenyis csapat győzelmével zárult, gratulálunk!

Jó hangulatban, nagy érdeklődés közepette zajlott ez a hagyományos iskolai rendezvény katolikus középiskolánkban.

A meghirdetett versenyek eredményei:

Széchenyi történelmi verseny (szakiskola 9-11.)
I.    Hlavati Veronika 1/9.E
II.    Horváth Dzsenifer 1/9.E
III.    Farkas Andrea 1/9.E és Kolompár Nikoletta 1/9.E

Széchenyi történelmi verseny (szakközépiskola 9-12.)
I.    Banka Beatrix 11.A és Berengyán Adrienn 11.A
II.    Ócsai Renáta 11.A
III.    Danyi Alexandra 11.A és Csóka Erik 11.A

Helyesírási verseny (szakközépiskola 9-12.)
I.    Hadobás Dávid 10.B
II.    Kelemen Júlia 9.A
III.    Virág Ágnes 9.A

SAKK- verseny
I.    Dózsa Tibor 11.B

Matematika verseny (logikai feladatok)
I.    Ócsai Virág 9.A
II.    Póhl Anna 1/11.G
III.    Gazsó Iván 1/11.G

Bolyai verseny
I.    Pásztor István 11.B
II.    Fónagy Máté 11.B
III.    Sipeki Tamás 11.B

Infó TOTÓ
I.    Csóka Erik 11.A és Gubek Dávid 12.A
II.    Antal Krisztián 2/12.G és Fügedi Csaba 11.A

Német nyelvi vetélkedő (szakiskola 9-11. évfolyam)
I.    Hlavati Veronika 1/9.E
II.    Horváth Dzsenifer 1/9.E
III.    Hlavati Barbara 1/9.E

Német nyelvi vetélkedő (Szakközép 9-12. évfolyam)
I.    Virág Ágnes 9.A
II.    Tóth Szabolcs 9.B
III.    Nyeste Milán 9.B

Angol nyelvi vetélkedő (9-10. évfolyam)
I.    Hegedűs Gábor 9.B
II.    Hadobás Dávid 10.B
III.    Hegedűs Gergely 10.B

Angol nyelvi vetélkedő (szakközép 11-12. évfolyam)
I.    Fügedi Csaba 11.A
II.    Szabó Ádám 11.A
III.    Kiss Attila 1/11.G

Kereskedelmi TOTÓ
I.    Buxbaum Zsanett 12.A
II.    Antal Vanessza 12.A
III.    Banka Beatrix 11.A

Asztalitenisz:
I.    Kolompár Dávid 1/9.H
II.    Szabados Máté 9.B
III.    Galgóczi Józsué 10.B

Fekve nyomó verseny 75 kg alatt:
I.    Vratarics Alex 10.B
II.    Áfra Tamás 9.B
III.    Fekve nyomó verseny
75 kg felett:
I.    Okos Gergő 2/14.B
II.    Tóth Patrik 10.B
III.    Jónás Ernő Roland 10.B

Szkander verseny
75 kg alatt:
I.    Derda Erik 1/9.D
II.    Milák Kristóf 10.B
III.    Pap Gergő 1/9.H
75 kg felett:
I.    Nagy Vince 2/14.A
II.    Polgár Péter Dávid 2/14.A
III.    Okos Gergő 2/14.B

Turisztikai Totó
I.    Antal Vanessza 12.A és
II.    Buxbaum Zsanett 12.A
III.    Kada Nikolett 12.A

Plakátkészítő verseny (csapatverseny)
I.    Hadobás Dávid 10.B
II.    Filkor Andrea és Molnár Tamás 2/12.G
III.    Sztodola Kristóf és Juhász Bence 9.B
IV.    Horváth Dzsenifer, Nagy Kinga, Szekeres Mercédesz és Szekeres Loretta 1/9.E

2015

Szeptember 18-án 7:30-kor kezdődött az ünnepi megemlékezés, melyen a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola tantestülete és tanulói vettek részt.

A zenés, verses irodalmi műsorban nyomon követték Széchenyi István, a legnagyobb magyar pályafutását és rendkívül sokrétű tevékenységét, melyet az ország korszerűsítése hatott át.

Az ünnepi műsorban – melyet Pruskóczki Gáborné és Vavszeg Mária tanárnők állítottak össze- a felsőbb éves tanulók mellett kilencedikes diákjaink is szerepeltek.

Dr. Medvegy János apát-plébános, Csirmaz István, az iskola igazgatója és a diákönkormányzat képviselője megkoszorúzta iskolánk névadójának mellszobrát.

Dr. Medvegy János ünnepi beszédében szólt a fiatalokhoz, és példaként állította a diákok elé a szenteket és a hősöket. Végül Csirmaz István igazgató osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel és bátorította a tanulókat, hogy minél többen vegyenek részt a Széchenyi nap tanulmányi és sportvetélkedőin.

2014

Gróf Széchenyi István szellemi hagyatékát a Hungarikum Bizottság 2014-ben kulturális örökséggé, azaz hungarikummá nyilvánította. A „ legnagyobb magyar” 1791-ben, 223 éve született.

 A Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola tantestületének és tanulóinak ez adott alkalmat az ünnepi megemlékezésre.Nagy megtiszteltetésnek vettük,hogy a korai időpont ellenére

/ 7. 30/ részt vett műsorunkon   Dr. Fekete Zoltán polgármester, Molnár Istvánné képviselő asszony valamint Vadászi László atya, iskolalelkészünk.

Az ünnepi műsor után- melyben az alábbi tanulók szerepeltek:

Markó Viktória 10. A, Suha Adrienn 11.E, Agárdi Péter 11. B, Kiss József 12.A és Rontó Csaba 3/ 12. G,-vendégeink és az iskola vezetői megkoszorúzták névadónk mellszobrát.

Álljon itt néhány tartalmas megfogalmazás méltatóitól, mit jelent nekünk,mai magyaroknak Széchenyi.

 ,, Szellemi hagyatéka, amely magában foglalja írott életművét, kéziratait, naplóját, levelezését, de azt a szellemi hatást is, melyet kortársaira és az utókorra gyakorolt és gyakorol, nem csak a történelemmel hivatásszerűen foglalkozó szakemberek számára fontos, de nemzeti tudatunk élő része is, azaz valódi hungarikum. ” (Mázi Béla)

 ,Széchenyi István az egyetlen, a kikezdhetetlen, akinek örökségét, a magyarság érdekében végzett tevékenységét egyetlen magyar ember sem kérdőjelezte meg.” (Bánhegyi Ferenc)

,,Ezekből az értékekből kellene ma is merítenünk, amikor arról beszélünk, hogy nem rombolásra, hanem építkezésre van szüksége a nemzetnek.” (Tarics Péter)

,,Széchenyiről nem lehet eleget olvasni. Széchenyiről nem lehet eleget írni. […] Más, szabályosabb sorsú nemzeteket nagy fiaik álmukból rázzák fel. […] Legtartósabban Széchenyi rázott meg engem. ” (Illyés Gyula)

2013

Széchenyi István születésének évfordulóját minden évben megünnepli iskolánk, erre idén szeptember 20-án került sor. Tanulóink felelevenítették a “legnagyobb magyar” tevékenységét zenés, verses ünnepi műsor keretében, amit Nyesténé Nagy Krisztina tanárnő segítségével mutattak be. Lipcsák János atya és Csirmaz István igazgató szólt a diákokhoz iskolánk névadójának példamutató tevékenységét méltatva. Ezt követően került sor a Széchenyi szobor megkoszorúzására. A felemelő hangulatú ünnepség után tanulóink tanulmányi-, ügyességi-, és sportversenyeken vettek részt.

2012

Iskolánk névadójának 221. évfordulójára emlékeztünk szeptember 21-én. Az ünnepség szónokai Csirmaz István igazgató és Dr. Medvegy János apát plébános voltak. Apát plébános úr tartalmas beszédét követően megáldotta az iskolát és az emléktáblát, melyet ezt követően az iskola udvarán elültetett platánfa előtt helyeztek el. Ezután megkoszorúzták Széchenyi István mellszobrát. Az ünnepségen az iskola diákjai dalos-verses összeállítással tisztelegtek a “legnagyobb magyar” emléke előtt. A megemlékezés Bálintné Tóth Éva és Lázár Mária Gabriella segítségével jött létre. A Széchenyi nap ezt követően ügyességi, tanulmányi és sportversenyekkel folytatódott, melyeknek eredményeit az október 23-i ünnepségen hirdetik majd ki.

2011

Szeptember 21-én ünnepeltük iskolánk névadója születésének 220. évfordulóját.

Sokéves múltra tekint vissza ennek a szép hagyománynak az ápolása, melynek fontos részét képezi az ünnepi megemlékezés, a koszorúzás és a sport- és tanulmányi versenyek megrendezése.

A színvonalas, zenés, verses irodalmi műsor összeállítója és betanítója Vavszeg Mária és Lakatos Etelka tanárnők voltak. A precíz felkészítésnek köszönhetően a művészetek eszközeivel is sikerült bemutatni Széchenyi példamutató, értékteremtő életútját, üzenetét a mai fiatalok számára.

A Széchenyi szobor koszorúzását követően Várhegyi György tanár úr ünnepi szónoklata következett, melyben méltatta a „legnagyobb magyar” tetteit.

Ezután a tavalyi tanévben végzett kiemelkedő közösségi és tanulmányi munkáért könyvjutalmat vehettek át tanulóink Csirmaz István igazgatótól.

Nagy érdeklődés kísérte a tanulmányi vetélkedőket, melyekben mindnyájunk örömére kiemelkedő teljesítmények is születtek. Az iskolai diákönkormányzat „Széchenyi munkássága” címmel rajzpályázatot hirdetett meg. A versenyek győztesei könyvjutalomban részesülnek majd, amit az október 23-i ünnepségen vehetnek át.

A sportversenyek közül asztalitenisz, szkander és Széchenyi focikupa várta a fiatalokat. A futballversenyen négy csapat mérte össze erejét, s a szoros küzdelemben a következő eredményt érték el:

  1. helyezett: Szent László Gimnázium
  2. helyezett: Széchenyi „A” csapat
  3. helyezett: Aba Sámuel Szakképző Iskola /Encs/
  4. helyezett: Széchenyi „B” csapat

Gratulálunk a győzteseknek és további eredményes sportolást kívánunk!

Csirmaz István igazgató így értékelte a rangos eseményt: “Ezen a sziporkázóan szép ünnepségen öröm és érdeklődő figyelem tükröződött a diákok szemében. Talán épp most választottak maguknak példaképet, és lehet, hogy sokan Széchenyit. Mily nagy szükség lenne a médiás álértékek helyett igazi értékekre, tisztelnivaló nagy hazafiakra, hitre, XXI. századi példaképekre. Az emberi értékeket ne a szavak, hanem a közjóért, a nemzetért való tettek hordozzák! Talán ez a legfőbb, évről évre visszatérő örökség, amit Széchenyi közvetít a széchenyis diákok számára.”

Radványiné

2010

Szeptember 21-én ragyogó napsütésben került sor a Széchenyi napi ünnepség megrendezésére a SZISZI-ben. A műsorban résztvevő diákok színvonalas megemlékezés keretében idézték fel iskolánk névadójának életét, munkásságát. A Széchenyi szobor koszorúzását követően elhangzottak a „Legnagyobb magyar” bölcs gondolatai, rendkívül sokrétű tevékenységének főbb állomásai. Ezután két hazaszeretetről szóló dal csendült fel gitárkísérettel, melyek minden hallgatóra nagy hatást gyakoroltak.

Csirmaz István igazgató úr méltatta Széchenyi tetteit és követendő példaként állította őt a mai ifjúság elé. Arra buzdította a tanulókat, hogy használják ki a diákévek adta lehetőségeket. Tehetségüket, tudásukat, szakértelmüket fordítsák a mai Magyarország javára.

Ezután sok tanulmányi- és sportverseny megrendezésére került sor az iskolában és a sportudvaron, melyeket nagy érdeklődés kísért. A versenyek eredményéről az iskolarádión és a faliújságon keresztül értesülhetnek az érdeklődők. A győztesek jutalmukat az október 23-i ünnepségen vehetik át.

2009


Iskolánk névadójának születésnapja minden évben rangos esemény a SZISZI-ben. Az ünnepi műsor felidézte a reformkor hangulatát és példaként állította elénk a “legnagyobb magyar” pályafutását. Igazgatónk koszorút helyezett el diákjainkkal Széchenyi szobránál az iskola udvarán. Ezután néhány szép gondolatot intézett a hallgatósághoz az ünnep kapcsán. A műsor érdekes színfoltja volt az a dal, amit három tanulónk zenei kísérettel adott elő. Majd a Matyó Néptánceggyüttes tagjai mutatták be saját koreográfiájukat az egybegyűlteknek, amellyel hatalmas sikert arattak. Ezt követően tanulmányi- és sportversenyek következtek, amelyeken sokan részt vettek és szép eredményeket értek el.


Hozzászólások lezárva.