Humán

A munkaközösség tagjai:

Dr. Radványiné Fodor Valéria munkaközösség-vezető
történelem
Bálintné Tóth Éva magyar
Pruskóczki Gáborné magyar
Nyikes Anikó magyar
Várhegyi György történelem, német

 

2019-20. tanév

Istenes versek szavalóversenye

A humán munkaközösség 2019. december 16-án rendezte meg az istenes versek szavalóversenyét a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan. Iskolánk kápolnájában 24 tanuló mutatta meg tehetségét a színvonalas megmérettetésen.

Három fős zsűri értékelte a szép kiejtést, a közönséggel való kapcsolattartást és a tanulókhoz illő versválasztást. Az eredményhirdetés előtt a zsűritagok elmondták építő, segítő gondolataikat biztatást adva a diákoknak. Kihangsúlyozták, hogy az előadók mindegyike győztes. A legjobb versenyzők oklevelet és ajándékcsomagot vehettek át.

A szoros küzdelemben megosztott helyezések születtek:

  1. helyezett: Ócsai Virág 12. A (Felkészítő tanára Pruskóczki Gáborné),  Orosz Mónika 10. A  (Felkészítő tanára Bálintné Tóth Éva)
  1. helyezett: Zsebe Dániel 12. J (Felkészító tanára Pruskóczki Gáborné), Lőrincz Bernadett 9. A  (Felkészítő tanára Gyenes Gabriella)
  1. helyezett: Kovács Zoltán 12. J (Felkészítő tanára Pruskóczki Gáborné), Juhász Katinka 11. A  (Felkészítő tanára Pruskóczki Gáborné)

Gratulálunk! További szép eredményeket és sikereket kívánunk minden versenyzőnek és felkészítő tanáraiknak!

 

2018-19. tanév

Középdöntőben a 11. A osztály csapata

Iskolánk 11. A osztályának csapata (Füge Lili, Horváth Beatrix, Ócsai Virág és Virág Ágnes) részt vett a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége által megszervezett „Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv, Wacha Imre emlékverseny” középdöntőjén, mely Miskolcon került megrendezésre az Új Nemzedék Kontaktpontban.

Nagyon jó hangulatban telt a szóbeli verseny. Változatos feladatokkal kellett megküzdeniük a versenyző csapatoknak. Nagy szerepet kapott a nyelvi kreativitás és leleményesség, a verbális és nonverbális kommunikációs készség, általános műveltségre vonatkozó kérdésekkel is találkoztak a fiatalok. Szituációs játékukban az anyanyelvet kellett népszerűsíteniük a csapatok által kihúzott kommunikációs helyzetekben.

A színvonalas versengésben a 3. helyen végeztek a lányok. Felkészítő tanáruk Pruskóczki Gábornétanárnő volt.

„… korunk rohanó világában a nyelv, az anyanyelv minékünk végső menedékünk.”                                                                                                                              (Wacha Imre)

Gratulálok a sikerükhöz!

 

 

 

Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny

A Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium, valamint Gyula Város Önkormányzata idén is meghirdette az Implom József Középiskolai Helyesírási Versenyt. A verseny célja az anyanyelv mint nemzeti értékünk iránti tisztelet, a tudatos nyelvhasználat iránti igény és a  tanulók nyelvi érzékenységének fokozása.

Az Oktatási Hivatal által megszervezett Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fordulóra a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Szakgimnáziumában került sor. Szakközépiskolai kategóriában Burkus Tibor Mihály 11. D, szakgimnáziumi kategóriában Hadobás Dávid 12. B osztályos tanuló képviselte iskolánkat. A verseny helyesírási tesztből és az 1868-ban elfogadott népiskolai törvényről szóló tollbamondásból állt.

Gratulálunk Burkus Tibornak, aki a szakközépiskolások közül 1. helyezést ért el, és így továbbjutott az országos, Kárpát-medencei döntőbe. Felkészítő tanára Pruskóczki Gáborné tanárnő volt.

További szép eredményeket kívánunk Hadobás Dávidnak is, aki 4. helyezett lett a szakgimnáziumi versenyzők között. Felkészítő tanára Vavszeg Mária tanárnő volt.

  

 

 

„Anyanyelvi játékok-játékos anyanyelv” vetélkedő

A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége már ötödik alkalommal hirdette meg versenyét „Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv, Wacha Imre emlékére” címmel.  A két szervezet az elnevezéssel az elmúlt évben elhunyt nyelvészre, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnökségi tagjára,  Wacha Imrére  emlékezett, aki  számára fontos volt anyanyelvünk.

A verseny célja az volt, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a Felvidéken tanuló általános- és középiskolások körében népszerűsítse a magyar nyelvet, az anyanyelvápolást.

Iskolánkat két csapat képviselte a versenyen:

  1. Bálintné Tóth Éva tanárnő felkészítésével a 11. B osztály csapata: Dargai Szabolcs, Sztodola Kristóf, Tóth Szabolcs és Vályi Nagy Gábor.
  2. Pruskócki Gáborné tanárnő felkészítésével a 11. A osztály csapata: Füge Lili, Horváth Beatrix, Ócsai Virág és Virág Ágnes.

Változatos feladatok szerepeltek az írásbeli fordulóban (pl. szinonimák keresése, közmondások, szólások, szóegyenletek megfejtése, híres emberek jelzői, illetve novella írása „Az anyanyelv és én” címmel).

Összesen 24 középiskolás csapat versengett megyénkből és a Felvidékről. Az elérhető maximális pontszám 110 pont volt.

Mindkét csapat időt és energiát nem kímélve nagyon szép eredményt ért el. A 11. B osztály 99 ponttal zárta a versenyt, a 11. A osztály 106 pontot szerzett, így sikerült bejutniuk a középdöntőbe.

A tanulók ezzel a versengéssel is tettek egy apró lépést anyanyelvünkért.

Gratulálunk a sikerükhöz!

        

 

 

 

Katolikus iskolák helyesírási versenye

2018. november 23-án XI. alkalommal rendezték meg Vácott az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán a
„Katolikus középiskolák országos helyesírási versenyét”.

Minden középiskolából 2 tanuló vehetett részt a megmérettetésen. Intézményünket Hadobás Dávid 12. B (10. helyezés) és Szentpéteri Tamás
10. B (19. helyezés) osztályos tanuló képviselte. A feladatsor és a tollbamondás az előző évekhez hasonlóan színvonalas volt, megoldásuk nagy felkészültséget igényelt. Diákjaink a népes és rangos mezőnyben szépen szerepeltek.

A rendezőket dicséri, hogy nagy odafigyeléssel gondoskodtak a versenyzőkről és a kísérő tanárokról. Alkalmunk nyílt megismerni Vác nevezetességeit, gyönyörű, hangulatos belvárosát, s egyúttal meghívást is kaptunk a következő évi versenyre! Köszönjük!

 

 

 

Szépíró verseny került megrendezésre iskolánkban 2018. október 17-én 13 órai kezdettel az SNI-s és BTM-es tanulóink számára „A család” témahét rendezvénysorozat keretein belül.

Versenyünk célja a kézírás fontosságára való figyelemfelhívás, a tehetséges gyermekek segítése, pozitív megerősítése és előmenetelük támogatása. A verseny résztvevői iskolánk azon tanulói voltak, akik érvényes szakértői véleménnyel rendelkeznek és felmentésük van a helyesírás osztályzása alól.

18 tanuló jelentkezett a megmérettetésre. Dsida Jenő Hálaadás című versét kellett minél pontosabban lemásolniuk, melyre 45 perc állt a rendelkezésükre.

Minden versenyző tanszerekből álló ajándékcsomagot kapott.

Az írások értékelésének szempontjai közé tartozott a szöveg összképe, elhelyezése, a szövegsorok harmóniája, tévesztés, hiba, hiány és a betűk egyenletessége.

Eredmények:

I. helyezett Lakatos Mirella 9. E

II. helyezett Koncz Erik Dániel 9. F

III. helyezett Daróczi Klaudia Laura 10. H

Gratulálunk nekik! Az oklevelet és tárgyjutalmukat október 19-én vehették át iskolai ünnepségünk keretei közt.

A versenyt előkészítette és megszervezte Pruskóczki Gáborné tanárnő, a verseny lebonyolításában Bálintné Tóth Éva tanárnő, az írások értékelésében Fehér Anikó tanárnő segítette a munkáját.

Köszönjük iskolánkat az anyagi támogatást!

 

 

2017-18. tanév

A 10. A osztály tanulói és a 12. J osztály néhány diákja május 26-án könyvtárhasználati órán vett részt Pruskóczki Gáborné tanárnő kíséretével.

A rendhagyó óra keretében a tanulók megismerhették a beiratkozás és a könyvkölcsönzés szabályait, feltételeit, a könyvtár szolgáltatásait. Átfogó képet kaptak a könyvek elrendezéséről és az ETO könyvtári osztályozórendszerről, amely az ismeretterjesztő és szakdokumentumokat a tartalmuk szerint csoportosítja.

Megtekinthették a helyismereti gyűjteményt és az olvasótermet.

Megtanulhatták a könyvkeresés módjait, amelyre most már internetes felületen is van lehetőségük.

Végezetül önkéntes munkával zárult a könyvtárlátogatásunk. A tanulók lopásgátló csíkokat ragasztottak a könyvekbe.

Köszönjük szépen Takács-Lipcsei Anita könyvtárosnak az érdekes és tartalmas előadást.

 

 

 

Sikeresen szerepelt országos versenyen a Széchenyi Katolikus Középiskola tanulója

A mai formájában 13 éve működő, három fordulós országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny országos döntőjébe 9. helyen jutott tovább a regionális fordulóból Szűcs Ferenc 9.H osztályos villanyszerelő tanuló.

Április 21-én, Balatonbogláron szervezte meg a rangos versenyt a Suliszerviz a helyi önkormányzat és két helyi középiskola közreműködésével.

Tanulónk a humán tantárgycsoport két fordulós versenyén bizonyította tudását, rátermettségét. Először magyar és történelem tantárgyakhoz kapcsolódó feladatokat oldottak meg számítógépes teszt formájában, majd a szóbeli fordulóban Arany Jánosként vett részt egy állásinterjún, ahol 4 fős szakmai zsűri előtt kellett a költő életútját, munkásságát, érdeklődését bemutatni.

Összesített eredményként országos 14. helyet ért el tanulónk, aki a legfiatalabbak közé tartozott és bizonyított a tudását, széles körű humán érdeklődését. A verseny végén az értékelésnél a zsűri kihangsúlyozta a verseny magas színvonalát, a tanulók tájékozottságát és azt, hogy ezek a feladatok a szakgimnáziumi tanulóknak is nagy kihívást jelentenének.

Gratulálunk diákunknak és további sikeres középiskolai tanulmányokat kívánunk. Felkészítő és kísérő tanáraik Pruskóczki Gáborné és Dr. Radványiné Fodor Valéria voltak.

Dr. Radványiné Fodor Valéria

 

 

Városi szavalóverseny a költészet napján

A mezőkövesdi Városi Könyvtár az idén is megrendezte költészetnapi szavalóversenyét április 9-én 14 órától. Nevezni Juhász Gyula költeményeivel lehetett.

Iskolánkból 13 tanuló vett részt a megmérettetésen. Kinczel Brigitta könyvtárvezető köszöntője után a zsűri ismertette az értékelés szempontjait, a verseny menetét.

Csóka Ákos 12. A osztályos tanuló II. helyezést,
Szabó Lili 9. E osztályos diák pedig III. helyezést ért el.

Gratulálunk a szép eredményekhez!

 

 

„Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv, Mács József emlékverseny”

Iskolánk ismét nevezett a  Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége által meghirdetett anyanyelvi vetélkedőre. A két szervezet a közelmúltban elhunyt felvidéki magyar író, Mács József emlékére rendezte meg a versenyt, aki számára fontos volt anyanyelvünk.

A verseny célja az volt, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a Felvidéken tanuló általános- és középiskolások körében népszerűsítse a magyar nyelvet, az anyanyelvápolást.

Iskolánkat két csapat képviselte az írásbeli fordulón.

A 10. B osztály csapatának tagjai: Dargai Szabolcs, Szabados Máté, Tóth Szabolcs és Vályi Nagy Gábor. Felkészítő tanáruk Bálintné Tóth Éva tanárnő volt.

A 12. J osztály csapatának tagjai: Paczók Benjámin, Puporka Róbert, Tóth Réka és Tóth József. Felkészítő tanáruk Pruskóczki Gáborné tanárnő volt.

Felvidékről 15, megyénkből pedig 27 középiskolás csapat pályázott a versenyre. Különböző anyanyelvi játékokban (anagramma, szószaporítás, palindromok, híres emberek jelzői stb.) mérték össze tudásukat. Kifejtős feladatként egy 4 versszakból álló eszperente verset kellett írniuk Arany János témakörben. A témához kapcsolódóan kaptak 10 szót is, melynek csupa e betűs szinonimáit be kellett építeniük a versbe, valamint versszakonként két alliterációt is kellett tartalmaznia az alkotásnak.

 

Csendes ember

Nemes ember verseket lelkesen lejegyzett,
De ebeknek meg nem kegyelmezett,
Gyermeknek rengeteget betegeskedett,
Eme szerzet szerencse, s nem felesleges lett.

Nem egy nyelvre szert tett, verselgetett,
Nem szeretve, keservesen keresett,
De Hecc, hecc!, Kertben, Sejtelem verseket
E remek mester megkedveltetett.

Gerebennel sebesen szerkesztett,
Geszten teperve gyermeket nevelgetett,
E helyzet kelepce, teljesen terhet jelentett,
Mert jegyzeteket „eszkebelt”, elkeseredett.

Megfejthetetlen, de egy gyermeket elvesztett,
Szenvedett, szerepe elcsendesedett,
Rejtegetve remekekkel rendelkezett,
Betegeskedett, s Pesten eltemettetett.

 (12. J osztály csapata)

Köszönjük minden versenyzőnek a kitartó és elismerésre méltó munkáját! Gratulálunk a 42 csapatból középdöntőbe jutott 12. J osztály csapatának!

 

 

 

„Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv, Mács József emlékverseny” középdöntője

2018. január 19-én iskolánk 12. J osztályának csapata (Puporka Róbert, Tóth Réka, Tóth József és Hegedűs Ádám) részt vett Miskolcon az Új Nemzedék Kontaktpontban megrendezett „Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv, Mács József emlékverseny” középdöntőjén.

Nagyon jó hangulatban telt a verseny. Rengeteg feladattal kellett megküzdeniük a versenyző csapatoknak. Nagy szerepet kapott a nyelvi kreativitás és leleményesség, a verbális és nonverbális kommunikációs készség, általános műveltségre vonatkozó kérdésekkel is találkoztak. Szituációs játékukban Tompa Mihály születésének 200. évfordulóját kellett megünnepelniük.

A színvonalas versengést a 4. helyen sikerült zárni. Felkészítő tanáruk Pruskóczki Gáborné tanárnő volt.

A zsűri tagjai:

            Farkas Erzsébet (Szent István Rádió, szerkesztője-műsorvezető)
            Antal Ágnes Jozefa (NMI Művelődési Intézet, módszertani referens)
            Miklós Gabriella (Miskolci Egyetem, tanársegéd)

A kreatív, sokrétű feladatok összeállítója, a verseny lebonyolítója Brézai Zoltán, az Anyanyelvápolók Szövetségének ifjúsági vezetőségi tagja volt.

Nem sikerült ugyan a döntőbe jutni, de a tanulók ezzel a versengéssel is tettek egy apró lépést anyanyelvünkért. 

Gratulálunk a sikerükhöz!

 

 

Tompa Mihály szavalóverseny

2018-ban emlékezünk Tompa Mihály költő, lelkipásztor halálának 150. évfordulójára.  A putnoki Gomba Levente Gimnázium 2018. február 2-án rendezte meg a 19. Tompa Mihály szavalóversenyt, amelynek ünnepélyes megnyitójaként a költő életről szóló filmet tekinthettünk meg.

Az emlékévhez kapcsolódva a szavalóversenyen való részvétellel a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Középiskola tanulói is megemlékeztek az önkényuralom korának költőjéről, Tompa Mihályról. Iskolánkat Vavszeg Mária tanárnő kíséretében a következő diákok képviselték:

Bálintné Tóth Éva tanárnő tanítványa: Hegedűs Gábor (10. B),

Vavszeg Mária tanárnő tanítványai: Besenyei Piroska (11. A), Farkas Klaudia (11. A), Molnár Enikő (11. A).

Pruskóczki Gáborné tanárnő diákjai: Paczók Benjámin (12. J), Puporka Róbert (12. J).

Az első kategóriában az általános iskolák felső tagozatos tanulói, a második kategóriában a középiskolások vettek részt.  A versenyzőknek egy szabadon választott Tompa Mihály-költeményt és egy magyar költő szabadon választott versét kellett bemutatniuk.

Gratulálunk iskolánk diákjainak, akik szép beszédjük és előadásmódjuk miatt dicséretet kaptak! További sikereket kívánunk diákjainknak és felkészítő tanáraiknak!

 

 

Implom József középiskolai helyesírási verseny

Az Oktatási Hivatal 2018 januárjában szervezte meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Implom József  középiskolai helyesírási versenyt, amelyet a híres gyulai születésű tanárról, nyelvészről neveztek el.

A megyei fordulón szakközépiskolai kategóriában Burkus Tibor (10. D), szakgimnáziumi kategóriában Hadobás Dávid  (11. B)  képviselte iskolánkat. A verseny két fordulóból állt: egy tollbamondásból és helyesírási tesztfeladatokból.

Gratulálunk Burkus Tibornak, aki a szakközépiskolások közül 4. helyezést ért el. Felkészítő tanára Pruskóczki Gáborné volt.

További szép eredményeket kívánunk Hadobás Dávidnak is, aki 10. helyezett lett a szakgimnáziumi versenyzők között. Felkészítője Vavszeg Mária tanárnő volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mezőkövesdi Római Katolikus Szent László Plébánia vetélkedőt hirdetett a történelmet kedvelő diákok számára. Az egyházközség Szent László tiszteletére rendezte a versenyt, amelyen iskolánkat három tanuló képviselte a 9. A osztályból: Markó Dóra, Munkácsi Tímea és Veres Dominika. A vetélkedőn Szent Istvánnal, Szent Imrével és Szent Lászlóval kapcsolatos feladatokat kellett megoldani. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2017. december 10-én, a szentmisén került sor, ahol diákjainkat emléklappal jutalmazták. A háromfős kis csapat felkészítője Vavszeg Mária tanárnő volt.

 

 

A híres erdélyi író és mesemondó, Benedek Elek (született: Kisbacon, 1859. szeptember 30.) születésnapja alkalmából 2017. szeptember 28-án a helyi MASZK (Mezőkövesdi Amatőr Színjátszó Kör) Egyesület mese- és prózamondó versenyt rendezett városunkban. Nevezni magyar népmesével, műmesével vagy prózarészlettel lehetett.

A rendezvényre a Közösségi Ház színháztermében került sor. A versenyen a középiskolások korcsoportjában induló 18 versenyző produkcióit háromfős zsűri bírálta el.

A megmérettetésen iskolánk 11. A osztályos tanulója, Besenyei Piroska 1.  helyezett lett, és Farkas Klaudia (11. A-s diákunk) 3. helyezést ért el. Mindkettőjüket Vavszeg Mária tanárnő készítette fel.

Rajtuk kívül a következő tanulóink is szépen szerepeltek: Konkoly László (9. F), Daróczi Klaudia (9. H), Horváth Daniella (9. H), Polgár Dániel Andor (12. J), Tengeri Martin (12. J), őket Pruskóczki Gáborné tanárnő segítette a felkészülésben. Szintén gratulálunk szép szerepléséért Munkácsi Tímeának (9. A), Veres Dominikának (9.A), Molnár Enikőnek (11. A), Hadobás Dávidnak (11. B), Hegedűs Gergelynek (11. B) is, akiknek felkészítő tanára Vavszeg Mária volt.

További szép eredményeket kívánunk!

 

 

2016-17. tanév

Év végi beszámoló – Humán munkaközösség (2016/17tanév)

A munkaközösségünk 6 tagból áll:  Bágyi Tamás, Bálintné Tóth Éva, Dr. Radványiné Fodor Valéria (mk. vezető), Pruskóczki Gáborné, Várhegyi György, Vavszeg Mária.
Tevékenységünk:

Szeptember: Elkészítettük a munkatervünket, valamint az iskolai ünnepségek és iskolarádiós műsorok beosztását, kitűztük a megszervezésre kerülő versenyeinket. A formai követelmények szerint megírtuk tanmeneteinket  az új kerettantervnek megfelelően és feltöltöttük a public-ba.
Nehézség: A 9,10. és 11. évfolyamon társadalomismeret tantárgyból és a 11-es szakképzősöknek magyar kommunikáció tantárgyból nincs megfelelő tankönyv, így több tankönyvből tanítunk.
Feladatunk: A lemorzsolódás csökkentése és a tehetséges tanulók felkutatása és szerepeltetése. A gyenge teljesítményt nyújtó tanulók sok lehetőséget kapnak tanórán ismereteik bővítésére, elmélyítésére. A versenyekre és a műsorokra felkészítjük a tehetségeseket diákjainkat és lehetőséget nyújtunk nekik az iskolai, városi,országos versenyeken való részvételüket. Az iskola honlapját folyamatosan gondozzuk és a Kövesdi Újságban is többször publikáltunk iskolai programokról írt cikkeinket.
Szeptember 23  Széchenyi nap ünnepi műsora
Megszervezője Báintné Tóth Éva volt. Vavszeg Mária és Pruskóczki Gáborné a helyesírási totót szerveztek. Széchenyi totót a történelem tanárok állítottak össze, mely sok érdeklődőt vonzott.
Lebonyolítók: Várhegyi György, Bágyi Tamás és Dr. Radványiné Fodor Valéria. A Kövesdi Újságban cikkünk jelent meg a rendezvényről és a tanév folyamán több programunkról.
Magyarból szintfelmérőt írtak a 9-esek, amit a magyartanárok értékeltek.
Hittantáborok szervezése történt a 9-sek számára, a munkaközösségből Bágyi Tamás és Pruskóczkiné tanárnő vettek részt a lebonyolításban.
Szeptember 29.: Városi Mese és Prózamondó Versenyt szervezett a MASZK Színészeti Egyesület, melyen 7 tanuló képviselte iskolánkat.
Felkészítők: Vavszeg Mária, Pruskóczki Gáborné.
Tanulóink (Molnár Enikő és Hadobás Dávid) 2. illetve 3. helyezést értek el. Vavszeg tanárnő volt a felkészítőjük.
Játékos anyanyelvi vetélkedőn
indult 2 csapat iskolánkból, Vavszeg Mária és Pruskóczkiné felkészítésében. Pruskóczkiné csapata megyei fordulóba jutott.


Október:
Október 7-9: Vavszeg Mária 30 órás továbbképzésen vett részt az 1956-os forradalom témakörével kapcsolatban.

Vavszeg Mária És Pruskóczkiné 5 órás továbbképzésen vett részt , ami a hiperaktív gyerekekkel foglalkozott.
Október 21-23: Várhegyi György vett részt 30 órás továbbképzésen ugyanebben a témakörben.
Október 23-ai iskolai ünnepség: Munkaközösségünk szervezte, melyet  Vavszeg Mária és Pruskóczki Gáborné állított össze.

November:  

Pruskóczki Gáborné és Vavszeg Mária 5 órás továbbképzésen vett részt az új érettségivel kapcsolatban.
November 22.: A Szent László Gimnázium szavalóversenyén Dr. Radványiné Fodor Valéria zsűritagként vett részt.
November 25.: Szalagavató ünnepség szervezői Vavszeg Mária és Bálintné tanárnő voltak.
November 25.: 9. Országos Helyesírási versenyen részt vettek tanulóink (a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola szervezésében).Induló versenyzők:  Hadobás Dávid. Országos 4. helyezést ért el (Vavszeg Mária tanítványa). A másik tanuló, Kelemen Júlia, felkészítője Pruskóczki Gáborné volt.
December:

Adventi gyertyagyújtásokra került sor  péntekenként.
Szervezők: Szabóné Varga Ágnes és Bágyi Tamás. Ők szervezték az egyik városi adventi ünnepséget is.  
December 14.: Istenes versek szavalóversenyét rendeztük karácsony témakörben 30 fő részvételével. Nagyon színvonalas előadásokat hallottunk.
December 21.: A lelki napon karácsonyi műsort mutatott be a 11.A osztály többsége a Közösségi Házban, Szabóné Varga Ágnes felkészítésében és Bálintné Tóth Éva segítségével.
A félév folyamán Bálintné Tóth Éva elkészítette portfólióját, majd a 2 félévben megszerezte a pedagógus 2 minősítést.
Január
Január 11.:Megyei helyesírási versenyen vett részt egy tanulónk Pruskóczki Gáborné felkészítésében 3. helyezést ért el.
Január 16.:
Félévi osztályozó vizsgákat bonyolítottunk le.

Február

Február 03: A Putnoki Tompa Mihály szavalóversenyen 5 tanuló vett részt. Vavszeg Mária 4 tanulót készített fel,Gonda Levente különdíjat kapott. Bálintné tanárnő egy tanulóval indult.

Március

Március 09: Városi szónokversenyt szerveztünk március 15-höz kapcsolódóan. Iskolánkból 12 tanuló vett részt:Vavszeg tanárnő 3 tanulóval (Gonda Levente 2. helyezést ért el),Bágyi Tamás tanítványa Puporka Ramóna 3. helyezett lett, Pruskóczkiné 2 tanulót, Radványiné 5 tanulót, Bálintné 1 tanulót indított a versenyen.

 

Április

Beneveztünk a katolikus iskolák számára meghirdetett Szent László Pályázatokra: 3 tanuló rajzpályázatra, 3 tanuló fotópályázatra küldte be munkáját Dr. Radványiné segítségével.

Bágyi Tamás irányításával csapatverseny részeként törvénykönyvet készítettek diákjaink és országos 1. helyezést értek el.

04.03:A városi költészet napi szavalóversenyen Vavszeg tanárnő 6 tanulót, Pruskóczkiné 4 tanulót és Bálintné 4 tanulót indított. Vavszeg tanárnő diákjai 2. és 3. helyet értek el.

04.04.Iskolánkban megrendeztük az SNI-s és BTM-es tanulók szépíró versenyét Pruskóczkiné tanárnő irányításával.

 

Május

05.05 Megszerveztük a ballagási műsort, Pruskóczkiné és Radványiné tanárnő irányításával. A sikeres műsort Szabóné Varga Ágnes hitoktató is segítette a zenés produkció betanításával.

Bágyi Tamás gyakornoki minősítése sikeres volt.

 

Június

Megszerveztük az osztályozó vizsgákat, lezártuk az év végi jegyeket. Kijavítottuk az írásbeli érettségi dolgozatokat, frissítettük és átalakítottuk a szóbeli tételsorokat.

Elláttuk a szóbeli érettségi vizsgán a kérdező tanári feladatokat. Iskolarádiós műsorainkban megemlékeztünk a kommunizmus áldozatairól, a magyar kultúra napjáról. Összeállítóik   Várhegyi György és Dr. Radványiné voltak. voltak.

Az egész tanévet jellemezte a zökkenőmentes segítőkész együttműködés, az aktív többlet feladat vállalás és a baráti légkör. Köszönöm minden kollégámnak a minőségi munkát és gratulálok a szép eredményekhez.

Mezőkövesd, 2017.06.23.

Dr. Radványiné Fodor Valéria

munkaközösség vezető

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szépíró verseny

2017. április 4-én 13 órától szépíró versenyt rendeztünk meg iskolánkban már 4. alkalommal a helyesírás alól felmentett SNI-s és BTM-es tanulók részére. Versenyünk célja a kézírás fontosságára való figyelemfelhívás és a sajátos nevelési igényű gyermekek pozitív megerősítése. A verseny résztvevői iskolánk azon tanulói voltak, akik érvényes szakértői véleménnyel rendelkeznek.

Ebben a tanévben 28 tanuló jelentkezett a megmérettetésre. Janikovszky Éva: A tükör előtt (Egy kamasz monológja) című humoros írását kellett minél pontosabban lemásolni, melyre 45 perc állt a rendelkezésükre.

Az írások értékelésének szempontjai közé tartozott: a szöveg összképe, elhelyezése, a szövegsorok harmóniája, tévesztés, hiba, hiány és a betűk egyenletessége.

Minden versenyző üdítőt és csokoládét kapott ajándékba.

Eredmények:

I. helyezett: Vámos Richárd 12. B

II. helyezett: Kada Nikolett 12. A

III. helyezett: Gál Laura 9. A

Gratulálunk nekik! Tárgyjutalmukat április 7-én, iskolánk lelki napján vehetik át.

A verseny megszervezésében, lebonyolításában és az írások értékelésében Pruskóczki Gáborné tanárnő és Bálintné Tóth Éva tanárnő vett részt. Köszönjük iskolánknak az anyagi támogatást.

 

Költészet napi szavalóverseny a Városi Könyvtárban

A magyar költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. Ebből az alkalomból a Mezőkövesdi Városi Könyvtár szavalóversenyt hirdetett a település középiskolás diákjai számára. Nevezni a 200 éve született Arany János egyik versével lehetett.

2017. április 3-án 19 középiskolás fiatal mutatta meg tehetségét. A szavalóverseny 2. helyezettje Molnár Enikő, iskolánk 10. A osztályos diákja lett. A versenyen 3. helyezést ért el Gonda Levente, 11. E osztályos tanulónk. Felkészítő tanáruk Vavszeg Mária tanárnő volt. Gratulálunk a dobogósoknak a költemények színvonalas előadásáért!

Iskolánkból a következő diákok vettek még részt a versenyen egy-egy szép szavalattal:

Ócsai Virág (9. A), Virág Ágnes (9. A), Puporka Ramóna (12. G), Besenyei Piroska (10. A), Farkas Klaudia (10. A), Hadobás Dávid (10. B), Monostori Levente (10. B), Dargai Szabolcs (9. B), Hegedűs Gábor (9. B), Pataki Dániel (9. B), Tóth Szabolcs (9. B), Csóka Ákos (11. A). Felkészülésüket Bálintné Tóth Éva tanárnő, Pruskóczki Gáborné tanárnő és Vavszeg Mária tanárnő segítette. Gratulálunk a szép eredményhez, és további sikereket kívánunk!

 

2015-16. tanév

Éves beszámoló-Humán munkaközösség 2015-16 tanév

A munkaközösségünk 8 tagból áll:  Bágyi Tamás, Bálintné Tóth Éva, : Dr. Radványiné Fodor Valéria (mk vezető) Lázár M. Gabriella, Nyesténé Nagy Krisztina, Pruskóczki Gáborné, Szabóné Varga Ágnes, Vavszeg Mária.
Tevékenységünk:
Szeptember: Elkészítettük a munkatervünket, valamint az iskolai ünnepségek és iskolarádiós műsorok beosztását, kitűztük a megszervezésre kerülő versenyeinket. Új formai követelmények szerint megírtuk tanmeneteinket és feltöltöttük a public-ba.
Nehézség: A 10. és 11. évfolyamon társadalomismeret tantárgyból és a 11-es szakképzősöknek magyar kommunikáció tantárgyból nincs megfelelő tankönyv, így több tankönyvből tanítunk.
Feladatunk: A lemorzsolódás csökkentése és a tehetséges tanulók felkutatása és szerepeltetése. A gyenge teljesítményt nyújtó tanulóknak a hiányosságok pótlásához korrepetálásokat szervezünk. A versenyekre és a műsorokra felkészítjük a tehetségeseket.
Szeptember 18.: Széchenyi nap ünnepi műsora
Megszervezői Vavszeg Máris és Pruskóczki Gáborné voltak. A helyesírási verseny lebonyolítását is ők vállalták. Széchenyi totót szerveztünk, melyen sok érdeklődő vonzott.
Lebonyolítók: Lázár Mária Gabriella, Bágyi Tamás és Dr. Radványiné Fodor Valéria.
Szeptember 30.: Városi Mese és Prózamondó Versenyt szervezésett a MASZK Színészeti Egyesület ,melyen 13 tanuló képviselte iskolánkat.
Felkészítők: Pruskóczki Gáborné, Vavszeg Mária, Dr. Radványiné Fodor Valéria és Bálintné Tóth Éva.
Gonda Levente 1. helyezett lett, Korpás Tamás különdíjat kapott (Vavszeg Mária és Pruskóczki Gáborné tanítványai)
Szeptember 21-25: Öko táborban vett részt szervezőként Dr. Radványiné és Pruskóczki Gáborné. 40 tanuló számára szerveztünk vetélkedőket, kirándulásokat másik három kollégával együtt a Tiszta tó környékén.
Október 23-ai városi ünnepség: Munkaközösségünk szervezte, melyet  a Közösségi Házban vittünk színpadra.
Felkészítők: Dr. Radványiné, Pruskóczki Gáborné, Vavszeg Mária
November: „Anyanyelvi játékok” vetélkedő (Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében)
Pruskóczki Gáborné 4 fős csapattal jelentkezett. Az elődöntőben 4. helyezés értek el, a mezőkövesdi döntőben az 5. helyen végeztek tanulóink.
November 13.: Olvasási vetélkedőt szervezett Nyesténé Nagy Krisztina, melyen sikeresen szerepeltek diákjaink.
November 28.: Széchenyi Bál: Az előkészületekben aktívan részt vettünk, a műsort össze állította Dr. Radványiné Fodor Valéria és Szabóné Varga Ágnes. Pruskóczki Gáborné az egyik műsorvezető volt.
November 29.: 8. Országos Helyesírási versenyen részt vettek tanulóink (a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola szervezésében).Induló versenyzők: Filkor Andrea és Hadobás Dávid. Hadobás Dávid országos 7. helyezést ért el (Vavszeg Mária tanítványa). A másik tanuló felkészítője Pruskóczki Gáborné volt.
December: Adventi gyertyagyújtásokra került sor  péntekenként.
Szervezők: Szabóné Varga Ágnes és Bágyi Tamás
December 2.: SNI-s és BTM-es tanulók 5. Országos Szépíró Versenyének iskolai fordulóját  Pruskóczki Gáborné és Vavszeg Mária szervezte meg. 27 fő vett részt, a 3 dobogós megyei fordulón képviseli iskolánkat.
December 18.: A lelki napon Betlehemes műsort mutatott be a 9.A osztály többsége a Közösségi Házban, Szabóné Varga Ágnes felkészítésében.
Január
Január 11.: Félévi osztályozó vizsgákat bonyolítottunk le.
Január 13. Oktatási Hivatal Megyei helyesírási versenyén Hadobás Dávid 2. helyezést ért el Vavszeg Mária felkészítésében.
Óralátogatások folyamatosan zajlottak a félév során, Pruskóczki Gáborné, Vavszeg Mária, Bálintné Tóth Éva és Bágyi Tamás jó színvonalú, kiváló módszereket alkalmazó órát tartott.
Továbbképzések: Bálintné Tóth Éva a közoktatás vezetői képzés utolsó szakaszában jár. Pruskóczki Gáborné, Vavszeg Mária pedagógus minősítési rendszerről szóló továbbképzésen vett részt.
Helyettesítés: 9 hétig volt táppénzen egyik kolleganőnk. Az ő folyamatos helyettesítését többnyire a munkaközösség tagjai végezték.

Január 22:A Magyar Kultúra Napja alkalmából iskolarádiós műsort készített Dr. Radványiné Fodor Valéria. A 2. félévtől Lázár Gabriella távozott iskolánkból. Az óráit Rajcsák Ferenc  óraadó  és a munkaközösség tagjai vitték tovább. Nyesténé Nagy Krisztina táppénen volt a 2. félévben, a könyvtárosi feladatokat új kolléganő látta el.

Február

Február 5.Putnokon a Tompa Mihály szavalóversenyen 5 tanuló vett részt Pruskóczkiné és Vavszeg tanárnő felkészítésében. A tanulók 2 különdíjat hoztak el.

Február 16. Megrendeztük az Istenes versek szavalóversenyét, amit nagy érdeklődés kísért. A zsűri szép szavalatokat hallott és díjazott.

Március

Március 4. Hejőkeresztúron az SNI-s, BTM-s tanulók 5. Országos Szépíró Versenye megyei fordulóján 3 tanuló indult. Második, Ötödik és nyolcadik helyezést értek el. Varga Boglárka bejutott az országos döntőbe. Felkészítő tanáruk: Pruskóczkiné Gáborné és Vavszeg Mária. A 10. évfolyamosoknál próba kompetenciamérést íratott Bálintné és Vavszeg tanárnő. 30 órás továbbképzésen vett részt Vavszeg Mária a rendszerváltással kapcsolatosan. Az óralátogatások folyamatosan zajlottak a munkaközösség tagjainál.

március 15-ei műsor: Bálintné, Bágyi Tamás És Radványiné szervezésében került lebonyolításra.

Április

Április 11: A városi költészet napi szavalóversenyen Vavszeg Mária És Pruskóczkiné diákjai indultak Ördög Rebeka Különdíjat kapott.

A költészet napja alkalmából kassai színészek József Attila verseket adtak elő a közösségi Házban, ezen a programon 2 osztály tanulói vettek részt.

Április 20-án Lebonyolítottuk a végzős tanulók osztályozó vizsgáit.

Április 29: Ballagási műsor szervezését  Bálintné  vállalta és oldotta meg .

Május

Május 10: Az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorlóiskolája helyesírási versenyt hirdetett. 2 tanulónk sikeresen részt vett. Felkészítő tanáruk Vavszeg tanárnő volt.

május 10-én Operakalandon vettünk részt, melynek során Mozart Varázsfuvoláját tekintettük meg 40 diákkal együtt. Az egyik kísérő tanár Radványiné tanárnő volt. Felügyelő tanárok voltunk az érettségi és szakmai írásbeli vizsgákon. Tartottunk érettségi felkészítőket a szóbeli vizsgákra. Május 25-én lebonyolítottuk a kompetenciamérést a 10. osztályokban.

Június

június 3: trianoni emlékműsort készítettünk az iskolarádióban. Szervező: Radványiné

Június 8-án lebonyolítottuk az osztályozó vizsgákat. Lezártuk az év végi jegyeket. Részt vettünk a szóbeli érettségi vizsgákon és elláttuk a ránk váró feladatokat.

Szeretném megköszönni a munkaközösség minden tagjának a rendkívüli együttműködést és segítőkészséget ebben a sok plussz feladatot és kihívást tartalmazó tanévben.

Köszönöm a tehetséges tanulók felkarolását és a gyengébb képességűek felzárkóztatását. A hatékony pedagógiai munkát mutatja az érettségi vizsgákon nyújtott teljesítmény és a csökkenő lemorzsolódás is.

Mezőkövesd 2016.06.28                                                                         Dr. Radványiné Fodor Valéria

munkaközösség vezető

 

Ballagás

Tíz ballagó osztály diákjai búcsúztak el iskolánktól, tanáraiktól, diáktársaiktól az április 29-
én megrendezett ballagási ünnepségen. Még két technikus osztály is végez e tanévben.

Az esős délelőtt után borongós, de áldásosan kellemes délutáni időjárás kedvezett a szép esemény lebonyolításához.

Először 16 órai kezdettel szentmisén vettek részt a tanulók és rokonaik a Szent László
templomban. Az ünnepélyes szertartás végén az alsóbb évfolyamosoktól átvették a végzősök a megszentelt tarisznyákat, majd a ballagási menet elindult az iskolába.

Verses, zenés, irodalmi műsorral készültek a diáktársak a végzősök búcsúztatására, amit a
sportpályán felállított díszes színpadon adtak elő.  Csirmaz István igazgató útravaló gondolatai után a Széchenyi Alapítványi díjakat Dr. Fekete Zoltán polgármester úr, az okleveleket, könyv-, pénz- és egyéb jutalmakat Dr. Medvegy János apát plébános atya és Péter Zoltán igazgatóhelyettes adták át a kiemelkedő tanulmányi, szakmai és közösségi munkát végzett tanulóknak. Tállai András úr miniszterhelyettes, országgyűlési képviselőnk személyesen most először nem tudott jelen lenni, de üdvözletét és jókíváns%

Hozzászólások lezárva.