Nyelvi

A munkaközösség tagjai:

Gyenes Gabriella német, magyar
Balázsné Gulyás Erzsébet német
Bodnár-Fogas Viola angol
Juhász Éva angol
Radványi Beatrix angol
Lakatos Etelka német, történelem
munkaközösség-vezető
Szlatkiné Szajcz Tímea német
   

Nyelvi verseny 2018.

2018. április 16-án a nyelvi munkaközösség újra megrendezte a már hagyományos, tavaszi nyelvi versenyt, amelynek keretében egy, az iskolánkkal kapcsolatban lévő cég tevékenységi körét, megalakulásának történetét kellett bemutatni angol illetve német nyelven, PPT prezentáció formájában.

Az idei évben a Jacsó Kft.-re esett a választás. A zsűri tagjai között köszönthettük a cég egyik képviselőjét, Nyitrai Gábort, aki jelenlétével megtisztelte versenyünket.

Műszaki középiskola lévén nagyon fontos, hogy tanulóink a szakmai tárgyak mellett megfelelő használható idegen nyelvtudással rendelkezzenek. Sokan választják a külföldi munkavállalást, ahol szintén nélkülözhetetlen a legalább alapfokú nyelvtudás. Tanulóink legnagyobb hányada itthon helyezkedik el külföldi tulajdonú illetve külföldi kapcsolatokkal rendelkező cégeknél. Éppen ezért szakmai jellegű nyelvi versenyünket figyelemfelkeltésnek szántuk.

Tanulóink színvonalas előadásokat mutattak be angol és német nyelven. Reméljük ez a hagyomány az elkövetkezendő években is tovább él iskolánkban.

Köszönettel tartozunk a zsűri tagjainak, hogy elfogadták felkérésünket, valamint köszönjük a cég vezetőségének a támogatást, amelyből a díjazottak ajándéktárgyait vásárolhattuk meg.

Helyezettek:

Angol nyelv:

I. helyezett : Monostori Levente és Hadobás Dávid 11.B

II. helyezett: Barczi Attila és Tóth Zoltán 9.B

III. helyezett: Polgár Dániel és Hajdú László 12.J

Német nyelvből:

I. helyezett: Bíró Melitta és Fichter Sándor 11.A

II. helyezett: Szabó Lili és Konta Bettina 9.E

III. helyezett: Tóth Szabolcs és Dargai Szabolcs 

A helyezetteknek gratulálunk és köszönjük mindenkinek a részvételt!

 

Angol versenyen a Széchenyi diákjai

2018. 03. 20-án került megrendezésre az országos English Language Competition /ELC/ elnevezésű országos verseny, amely a versenyzők iskoláiban zajlott le. A mi iskolánkból 4 tanuló vett részt ezen a megmérettetésen.

– Oláh Vivien 9.A

– Molnár Máté 9.A

– Hegedűs Gábor 10.B

– Pádár Martin 10. B

Országos szinten 1006 tanuló nevezett be ebbe az online versenybe. A versenyzők 5 kategóriában / Mercury, Venus, Mars, Jupiter, Saturn/ versenyeztek és szintenként 30, egyre nehezedő felelet-választós kérdésre kellett válaszolniuk egy 45 perces forduló alatt. A verseny előtt a diákoknak el kellett olvasni a szintenként meghatározott angol nyelvű olvasmányt. A feladatok az angol nyelv különböző részeit ölelték fel, mint a szókincs, nyelvtan, kiejtés, kifejezések, amerikai kultúra, és az olvasmányokkal kapcsolatos kérdések. Tanulóink nagyon szép helyezéseket értek el, a középmezőnyben végeztek.

Köszönjük az MM Publications-nek a lehetőséget!

Gratulálunk az eredményekhez!

 

Nyelvi verseny 2017.

A Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Középiskolában április 4- én tartottuk meg idei nyelvi “országismereti” versenyünket.

Ebben a tanévben két mezőkövesdi céget választottunk ki, az angolosok számára a Kiss és Társa Vas és Fémipari Kft-t, a németeseknek pedig a Kovács Vegyesipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-t. A versenyzők feladata az volt, hogy készítsenek egy 15-20 diából álló PPT-t, amelyben a cégeket mutatják be minél sokszínűbben, változatosabban. Ehhez anyagot és ihletet az üzemlátogatások során kaptunk: Március 16-án a Kiss és Társa Kft-t mutatta be nekünk Kiss József Úr, március 21-én pedig Prókai Imre Úr kalauzolta végig csoportunkat a Kovács Kft. üzemcsarnokain.

A két fős csapatok igényes prezentációkat készítettek, amelyeket aztán a cégek képviselőiből és a nyelvtanárainkból álló zsűri értékelt. A versenyzők saját készítésű fotókkal és videóbejátszásokkal színesítették munkáikat.

A legjobbak:

Német:

1. helyezett: Farkas Klaudia és Lőrincz Zsolt

2. helyezett: Lovász Ramóna és Puporka Ramóna

3. helyezett: Gulyás Nikoletta és Pásztor Viktor

Angol:

1. helyezett: Hegyi Virág és Fügedi Csaba

2. helyezett: Hadobás Dávid és Kovács József Dániel

3. helyezett: Banka Beatrix és Szabó Ádám /a két cég és a Széchenyi Alapítvány jóvoltából értékes ajándékokat kaptak./

Fontosnak tartjuk, hogy a Széchenyi tanulói alaposan megismerjék lakóhelyük vállalatait, gyárait, hiszen lehetséges, hogy pár év múlva éppen itt fognak munkát találni. Az üzemlátogatások során sok jelenlegi és egykori tanulónkra ismertünk a kisebb- nagyobb gépek mellett! A győzteseknek gratulálunk, a cégeknek pedig még egyszer köszönetet mondunk!

A Széchenyi nyelvtanárai

 

Nyelvi verseny 2016. április 11.

2016. április 11-én lezajlott a tavasszal meghirdetett kétfordulós országismereti verseny döntő fordulója. 10 németes és 8 angolos csapat indult. Ebben a fordulóban a Schoen+ Sandt machinery GmbH-t és a Leax Group cégcsoport külföldi székhelyét /Pirmasens és Köping/, illetve a cégek tevékenységét kellett bemutatniuk a versenyzőknek 15- 20 dián.

Nagyon sok tartalmas és szép prezentációt látott és értékelt a 2 zsűri, amelyeknek természetesen az adott cégek magyarországi képviselői voltak az elnökei. A Schoen + Sandt részéről Hajdu Gábor Úr és Németh János Úr, a Leax részéről pedig Kuzsmiczky Csaba Úr.

Nagyon nagy megtiszteltetés volt ez számunkra, hiszen a prezentációk tartalmi elemeit ők tudták igazán megítélni és értékelni.

Külön köszönettel tartozunk mindkét cégnek azért is, mert jelentős összeggel szponzorálták versenyünket. Itt a Széchenyi István Szakképzési Alapítványt is meg kell említenünk mint támogatót!

A győzteseket ezért szép nyereményekkel tudtuk megajándékozni.

Az 1. helyezettek kaptak egy színházlátogatási lehetőséget a Miskolci Nemzeti Színházba, valamint 10 000 Ft-ot.

A 2. és 3. helyezettek pedig egy-egy power bank külső akkumulátort.

Angol:

1. Dányi János – Korpás Tamás

2. Fazekas Viktor – Rózsa Bertold

3. Banka Beatrix – Fügedi Csaba

Német:

1. Farkas Klaudia – Lőrincz Zsolt

2. Orosz Boglárka – Varga Izolda

3. Pázmándi Melinda – Takács Levente

Bízunk benne, hogy ebből a rendezvényből sikerül hagyományt teremteni, hiszen iskolánk tanulói gyakorlati idejüket töltik ezeknél a cégeknél, fontos hogy alaposabban megismerjék profiljukat. Aztán a jövőben talán épp náluk sikerül majd elhelyezkedniük!

 

2015. december 16.

Iskolánk nyelvi munkaközössége 2015.december 16-án szépkiejtési versenyt szervezett.

Angol illetve német nyelven versenyeztek a tanulók. A téma “Karácsony-Advent” volt, ehhez kapcsolódóan adtak elő rövid történeteket, verseket. Nagy volt a lelkesedés, németből 12, angolból 16 jelentkező volt. A legügyesebbeket értékes ajándékcsomaggal és oklevéllel jutalmaztuk.

Helyezettek:

Angol:
1. Szabó Ádám 10.A
2. Bajzáth László11.G
3. Jóni Alex 12.G

Német:
1. Farkas Klaudia 9.A
2. Lőrincz Zsolt 11.B
3. Mizser Dóra 12.A

Versenyünket egy év múlva újra megrendezzük, reméljük, akkor is ilyen lesz a lelkesedés!

Nyelvtanárok

 

2013.szeptember 20.

Német nyelvi verseny eredményei

  1. Rontó Csaba (2/11.  25 pont)
  2. Kiss Richárd (12.b) 24 pont
  3. Nagy Gergő (12.a) 22 pont
  4. Mizser Evelin (11. c) 17 pont
  5. Varga Izolda (11. c) 17 pont

Unsere Schule

Seit Beginn des Jahrhunderts gibt es Ausbildung  im organisierten Rahmen in Mezőkövesd. Die Möglichkeiten auf diesem Gebiet waren damals noch eingeschränkt; die Vermittlung  theoretischer Kenntnissen geschah bis 1955 in gemieteten Räumen, die praktische Ausbildung bei den Meistern. Trotz der schlechten Umstände lernten hier 116 Schüler in insgesamt 35 verschiedenen Berufen.

Seit 1955 trägt die Schule den Namen „M.Ü.M. 120. sz. Helyiipari Iskola”. Das Bildugssystem hat sich damit auch verändert.

Das Schulgebäude wurde jedoch damals zu klein. 1979 erfolgte der Umzug ins Gebäude auf der „Mátyás Király”- Straße, doch wurde auch dieses Gebäude zu klein.

Im Jahre 1987 bekam die Schule ein neues Gebäude. Das neue Gebäude war das modernste im Bezirk, in dem schon eine Lehrwerkstatt, geräumige Klassenzimmer, eine Turnhalle und eine Bibliothek Platz bekamen. Die Gesamtzahl der Schüler zählte da 500.

Noch in diesem Jahr wurde es für Facharbeiter möglich,  sich im Rahmen einer weiteren 3-jährigen Bildung auf das Abitur vorzubereiten.

Seit 1990 trägt die Schule den Namen „Széchenyi István Szakmunkásképző és Szakközépiskola”.

Die Schule bildet Fachkräfte in mehr als 10 modernen Berufen aus. Unter den Berufen sind die folgenden Ausbildungsberufe populär: Maurer, Verkäufer(in), Tischler, Elektriker, landwirtschaftlicher Maschinenmonteur, Heizungsmonteur, Werkzeugmacher und Zerspannungsmechaniker.

Im Laufe des Jahres wurde das Bildungssystem erweitert. Neben den klassischen Berufen erschienen sowohl die Klassen der  Fachmittelschule als auch der Technikerbildung.

Für Erwachsene bietet die Schule Fortbildungskurse, wie Schweißer oder CNC- Dreher.

Zur Zeit sind etwa 100 Lehrkräfte  an der Schule tätig. Mit über 900 Schülern ist die „Széchenyi István Szakképző Iskola” einer der größten Ausbilder im Bezirk.

Hozzászólások lezárva.