Lelki napok

2017-18. tanév

Húsvéti szentmise lelki nap

Lelki napi programunk a Szent László templomban szentmisével kezdődött március 23-án, majd a Közösségi Házban folytatódott.

Dr. Medvegy János apát-plébános celebrálta a misét, Varga Pál és Liga Konrád atya közreműködésével. Az iskolai énekkar tette még színesebbé az ünnepi alkalmat.

Sor került a diákönkormányzat által meghirdetett húsvéti rajzpályázat eredményhirdetésére, ahol 7 tanuló részesült elismerésben.

Ezt követően Péter Zoltán igazgató ismertette a nap forgatókönyvét, és kívánt mindenkinek jó pihenést és kellemes húsvéti ünnepeket.

A Közösségi Házban először a fiatalokból álló Ciszterci’s Band szórakoztatta a diákokat. Czibere Zsolt atya előadásában a spiritualitást, a remény és az egymásra való odafigyelés fontosságát hangsúlyozta. Elemezte az emberi érzéseket, vágyakat, értékeket és a kapaszkodók szerepét életünkben. Felolvasott egy pesszimista hangulatú verset, s ugyanezt visszafelé, amely ekkor már optimizmust és biztatást sugallt.

Az ünnepi műsort Pintér Béla Húsvéti Evangelizációja zárta, aki egyéniségével, magával ragadó éneklési stílusával nagy sikert aratott a hallgatóság körében.

 

 

Karácsonyi szentmise és lelki nap

December 22-én rendeztük meg idei első lelki napunkat, amely az adventi időszakhoz kapcsolódott és a szeretetteljes várakozást helyezte középpontba.

A szentmise reggel 8 órakor kezdődött a Szent László templomban, melyet dr. Medvegy János apát plébános celebrált. Prédikációjában felhívta a fiatalok figyelmét a szeretet, a hit és a várakozás fontosságára az adventi időszakban. Megköszönte a diákoknak a templom díszítése során végzett munkáját. Közreműködött az iskolai énekkar, s ez által ünnepélyesebbé, meghittebbé vált a szentmise. Ezt követően Péter Zoltán igazgató ismertette a nap további forgatókönyvét és mindenkinek áldott, meghitt karácsonyt kívánt. A templomból kivonulók ízletes mézeskalácsot kaptak ajándékba, amit kilencedikes turisztika és kereskedő szakos tanulóink készítettek Bukta Katalin tanárnő irányításával.

Ezután két helyszínen folytatódott a program: a Közösségi Házban illetve a Széchenyi Katolikus Középiskolában, ahol két előadást hallgattak meg a jelenlévők. Az első előadást Vitalis Gábor szalézi szerzetes és a vietnámi származású Ferenc atya tartotta.

Gábor szerzetes a várakozás fajtáiról, azok fontosságáról és keresztény megéléséről beszélt hallgatóinak. Előadásában hangsúlyozta a hit, a remény és a szeretet irányító szerepét. Rövid filmet mutatott be, amely az egyéni felelősségvállalást és a pozitív változásokat helyezte középpontba.

Ferenc atya a vietnámi adventi előkészületekről és az ottani iskolai rendszerről mesélt. Biztatta a jelenlévőket a szentmisék látogatására és a napi jó cselekedetek végrehajtására. Humoros, közvetlen stílusával hamarosan a diákok kedvence lett.

Rövid szünet után a Mezőszemeréről érkezett Balázs József atya mesélt gyermekéveiről, saját tapasztalatairól. Szemléletesen mutatta be az Istennel való találkozás erejét, a Krisztusi fényességet. Arra bíztatta a diákokat, hogy cselekedeteivel, életével mindenki tükrözze Jézus életét, szeretetét. Arra hívta fel figyelmüket, hogy merjenek többet tenni és törekedjenek jónak lenni a mindennapokban.

2016-17. tanév

lelkisnap2016. december 21-én került megrendezésre iskolánk diákjai számára az adventi hangulatot idéző karácsonyi szentmise és lelki nap. Az ünnepélyes hangulatú program a Szent László templomban kezdődött, ahol Dr. Medvegy János apát-plébános szentmisét celebrált Versler Sándor atya közreműködésével. A mise végén Csirmaz István igazgató megosztotta ünnepi gondolatait iskolánk diákjaival.

Ezt követően kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulóink jutalmazására került sor: Hadobás Dávid a katolikus középiskolák országos versenyén elért 4. helyezésért tárgyjutalomban részesült.

A diákönkormányzat által meghirdetett Szent Erzsébet rajzpályázat dobogós helyezettjei oklevelet és tárgyjutalmat vehettek át iskolánk igazgatójától. A templomból való kivonulás közben a turisztika és kereskedő szakmacsoport diákjai és tanárai mindenkinek mézeskalácsot osztottak és áldott karácsonyt kívántak.

Ezután a Közösségi Házban a 11.A osztály tanulóinak közreműködésével megtekintetük Dickens: Karácsonyi Ének című darabját. A színvonalas előadás nagy sikert aratott a hallgatóság körében. A felkészítés Szabóné varga Ágnes hittantanár vezetésével és Bálintné Tóth Éva tanárnő és Kozma Róbert tanár úr segítségével történt.

Ezt követően két előadást hallgattak meg a tanulók: egy részük a Közösségi Házban, másik részük iskolánk ebédlőjében. Ihos Ferenc a Verhita Rend tagja a szerzetesi munkáról, az

apostoli tevékenységről és a katolikus világmisszióról beszélt előadásában. Kós Ede atya a karácsony és a szeretet üzenetét juttatta el a fegyelmezetten viselkedő diákokhoz és tanácsokat adott az advent utolsó öt napjára vonatkozóan. Hangsúlyozta, hogy Jézus születésének ünnepe a béke, a meghittség és a szeretet jegyében teljen el.

A délig tartó program elősegítette az adventi készülődést és a karácsonyra való ráhangolódást és mindannyiunk számára maradandó élményt jelentett.

2015-16. tanév

 

2014-15. tanév

Nagyböjti lelki nap pedagógusoknak

„Ne félj, csak higgy!”

Immár hagyománnyá vált nagyböjti időben iskolánkban a nevelőtestület lelki napja. Különleges ajándékok ezek az alkalmak, mivel segítenek bennünket abban, hogy a nagyböjti időszak kiemelkedjen az év többi hónapja közül.

A Szent László Plébánia, segítő szervezésében, az előadást Gulyás Zsolt Karcagi plébános tartotta. Az iskola kápolnája méltó helyszínéül szolgált a közös elmélyüléshez.

A „nagyböjti tavasz” az Istenkeresés az elcsendesedés ideje! Zsolt atya kedves gondolatébresztő szavai után minden jelenlévő feltehette magában a kérdést, mit is jelent számára Isten? Hogyan élem meg az Istennel való kapcsolatomat, egyáltalán mit is gondolok Istenről?

Fontos, hogy időről – időre ezeket a kérdéseket feltegyük magunknak, tekintsük át Istennel való kapcsolatunkat! Hisz Isten jelen van az életünkben, gondoskodik rólunk és belép a mi világunkba, de fontos a mi részünkről az elköteleződés. A nagyböjt különösen alkalmas ezen gondolatok vizsgálatára, hisz a szent negyven nap a böjttel és az imádságos csendjével vezet el bennünket a lelki megújuláshoz, előkészítve Jézus feltámadásának örömét.

Nyilvánvalóan fontos, hogy igyekezzünk lelki megújulásunkon fáradozni, hiszen csak hiteles pedagógus tud maradandót alkotni.

A lelki délutánon mély gondolatok jutottak el a résztvevők szívéig. Köszönet Gulyás Zsolt atyának a lelki megnyugvást hozó, szeretetteljes szavaiért. Életére hivatására kérjük a Jó Isten bőséges áldását!

Iskolaszentelés

2015. február 13-án ünnepség keretében szentelte meg intézményünket és iskolánk kápolnáját főtisztelendő excellenciás Dr. Ternyák Csaba érsek úr.

Féléves átalakító, felújító munka ért véget februárban, melynek során sor került a nyílászárók cseréjére, a fűtési rendszer korszerűsítésére és az iskola hőszigetelésére.

A nagyszabású beruházás a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola Energetikai korszerűsítése” című, KEOP-4.10.0%

Hozzászólások lezárva.