Irodalmi, történelmi kalandozások Kolozsváron

2018 júniusában iskolánk 23 diákja és 5 pedagógusa felejthetetlen két napot tölthetett Erdély legnagyobb városában, Mátyás király szülővárosában, Kolozsváron.  A város fontos ipari, közlekedési központ, európai hírű művelődéstörténeti emlékeknek ad otthont, számos iskolája, egyeteme, akadémiája, színházai, botanikus kertje a román és a magyar művelődést szolgálja.

Az első napon megcsodálhattuk az erdélyi gótika legszebb alkotását, a főtéren uralkodó Szent Mihály-templomot, és a Fadrusz János alkotta impozáns Mátyás király lovas szobrot. Megtekintettük „A györgyfalvi tiszta szoba” elnevezésű kiállítást, amely a Györgyfalvára jellemző népi elemeket és tárgyakat mutatta be. Elsétáltunk az igazságos Mátyás király szülőházához is. Az esti szabadprogram után a Bethlen Kata Diakóniai Központban pihenhettük ki a hosszú utazás fáradalmait, miután szálláshelyünk ízletes konyhájából elfogyasztottuk bőséges vacsoránkat.

Másnap a programunkat a Házsongárdi temetőben, Erdély nagy halottainak panteonjában folytattuk. Számos művész, író, költő, tanár, tudós és politikus végső nyughelye, mint például Apáczai Csere János, Szenczi Molnár Albert, Reményik Sándor, Dsida Jenő. Koszorúkat helyeztünk el a sírokon és verseket szavalva emlékeztünk rájuk. A nap zárásaként a Botanikus kertben tölthettük el néhány csodálatos órát. A 14 hektárnyi területen több mint 10.000 növény látható a föld minden kontinensének legszebb fajtái közül. Az üvegházban megtekinthettük a legnagyobb vízinövényt, a virágzó amazonasi óriás-tündérrózsát, melynek a vízfelszínen kiterülő levelei 2-3 méteres átmérőjűek, és akár 30-40 kg tömeget is elbírnának. Virága a 40 centimétert is eléri. A párás üvegházakban a banánfák, fügefák és pálmafák őserdei hangulatában sétálhattunk.

Életre szóló élményekkel gazdagodva tértünk haza. Köszönjük Györbiró Réka tanárnőnek a színvonalas kirándulás megszervezését, iskolánknak az anyagi támogatást, és a kísérő pedagógusok (Horváth Anita, Pruskóczki Gáborné, Ádám János, Hüvelyes László) lelkiismeretes munkáját.

Pruskóczki Éva tanárnő

Hozzászólások lezárva.