Iskolánk története

Széchenyi István Szakképző Iskola 1950-2012

Mezőkövesden a 20. sz. eleje óta folyik szervezett keretek között a szakmunkás képzés. A kezdeti lehetőségek igen szűkösek voltak, 1955-ig a gyakorlati képzés főleg mestereknél, az elméleti oktatás bérelt termekben folyt. Ennek ellenére pl. 1950-ben 35 szakmában 116 tanuló végzett. 1955-től az iskola neve M.Ü.M. 120. sz. Helyi Ipari Iskolája lett, megváltozott az iskola képzési struktúrája, és ekkor kapta a Mártírok úti épületet, 4 teremmel. Az iskola felügyeletét a miskolci 101. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet látta el, 14 szakmában folyt az oktatás, 70 fővel.

1979-ben az iskola ismét költözött a Mátyás király úti épületbe, de a tanulólétszám emelkedésével ez a hely is kevésnek bizonyult. 1983-ban önálló lett iskolánk, a neve 120. sz. Ipari Szakmunkásképző Iskola. Az osztályok elhelyezésének gondjai egyre csak sokasodtak.

1987-től végre méltó körülmények közé kerültünk. A megye egyik legkorszerűbb középiskolájának számított az átadott új épület, melyben korszerű, modern eszközökkel felszerelt tanműhely, tágas termek, tornaterem, és további fejlesztésre alkalmas könyvtár kapott helyet. Tanulólétszámunk ekkor 500 fő volt.

1987-ben elindult a képzés a szakmunkások szakközépiskolája 3 éves levelező tagozatán, ahol a szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező tanulók érettségi bizonyítványt szerezhettek.

1990-ben iskolánk felvette a legnagyobb magyar nevét: Széchenyi István Szakmunkásképző és Szakközépiskola.

A képzés struktúrája a kor és a régi  igényeinek megfelelően folyamatosan változott. A hagyományos szakképzés mellett meghatározóvá vált a szakközépiskolai nappali képzés, sőt a technikusi és felsőfokú szakképzés új perspektívát nyújtott a végzős szakközépiskolai tanulóknak.

1996-ban iskolánk a modern kor követelményeinek megfelelően új informatikai szakmacsoportot indított egyre bővülő számítógépes bázissal, szakközépiskolai keretek között a világbanki projekt előírásaira épülő tantervek alapján.

1998-tól iskolánk neve: Széchenyi István Szakképző Iskola. Ebben a tanévben az iskola tanulólétszáma meghaladta a 900 főt, ekkorra igazi többfunkciós intézménnyé fejlődött, olyan képzőhellyé, ahol a szakmunkásképzés aránya néhány év alatt 30-35%-ra esett vissza, és teret nyertek az új, népszerű, az akkor piacképes képzési formák.

2009-ben iskolánk tanulólétszáma 964 fő. A Szakiskolai Fejlesztési Program keretében új rendszert honosítunk meg annak érdekében, hogy iskolánk még teljesebben legyen képes szolgálni a dél-borsodi régió igényeit, és minél hatékonyabban kielégíteni munkaerőpiaci szükségleteit.

2010-ben a tanulólétszám: 938 fő. Ettől a tanévtől a TÁMOP – „Új Magyarországért Uniós pályázatok keretében újszerű tanulásszervezési eljárásokat, kompetencia alapú képzést vezettünk be, így biztosítva iskolánk folyamatos fejlődését, versenyben maradását.

 Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola

 2012. szeptember 1-én megkezdte működését a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola az Egri Főegyházmegye fenntartásában.

Az új szakképző iskola jogi értelemben nem jogutódja a megszűnő Széchenyi István Szakképző Iskolának, azonban annak több mint fél évszázad alatt kialakult eredményeire és nemes hagyományrendszerére alapozva kezdte meg munkáját.

Az iskolában továbbra is folytatódnak a hagyományos képzések.

A kor igényének és a régió követelményeinek megfelelő szintű szakemberek képzése mellett fontos feladatunk lett, hogy a katolikus lelki értékeket közvetítsük tanulóink felé. Ehhez ad nagy segítséget az iskolai hittanoktatás, valamint az, hogy tanulóink és tanáraink rendszeresen részt vesznek lelki napokon és ünnepi szentmiséken. 

Hozzászólások lezárva.