Egyéb

Mezőkövesden a század eleje óta folyik szervezett keretek között a szakmunkás képzés. A kezdeti lehetőségek igen szűkösek voltak, 1955-ig a gyakorlati képzés főleg mestereknél, az elméleti oktatás bérelt termekben folyt. Ennek ellenére pl.: 1950-ben 35 szakmában 116 tanuló végzett. 1955-től az iskola neve M.Ü.M. 120. sz. Helyiipari Iskolájalett, megváltozott az iskola képzési struktúrája, és ekkor kapta a Mártírok úti épületet, 4 teremmel. Az iskola felügyeletét a miskolci 101. Ipari Szakmunkásképző Intézet látta el, 14 szakmában folyt az oktatás, 70 fővel.

1979-ben az iskola ismét költözött Mátyás király úti épületbe, de a tanuló létszám emelkedésével, ez a hely is kevésnek bizonyult. 1983-ben önálló lett iskolánk, a neve120. sz. Ipari Szakmunkásképző Iskola. De az osztályok elhelyezésének gondjai egyre csak sokasodtak.

1987-től végre méltó körülmények közé kerültünk. A megye egyik legkorszerűbb középiskolájának számított az átadott új épület, melyben korszerű, modern eszközökkel felszerelt tanműhely, tágas termek, tornaterem, és további fejlesztésre alkalmas könyvtár kapott helyet. Tanuló létszámunk ekkor 500 fő volt.

1987-ben elindult a képzés a Szakmunkások Szakközépiskolája 3 éves levelező tagozatán is. 1990-től az iskolánk neve Széchenyi István Szakmunkásképző és Szakközépiskola lett.

A képzés struktúrája a kor igényeinek és a régió követelményeinek megfelelően folyamatosan változott. A hagyományos szakmunkás képzés mellett meghatározóvá vált a szakközépiskolai nappali tagozatos osztály is, sőt a technikusi képzés, valamint az emeltszintű szakképzés új perspektívákat nyújt a végzős szakközépiskolai tanulóknak.

Középiskolai szakok: Informatikus képzés, Kereskedelmi-marketing szakos és Gépészeti szakos képzés

Felnőtt-oktatás keretében a nappali tagozatos és a levelező tagozatos képzés közül lehet választani, mindkettő 3 éves, és érettségit biztosít.

Elindult a gazdasági-informatikus, kereskedelmi-marketing és autószerelő szakos érettségi utáni képzés, valamint az autószerelőre épülő autóvillamossági szerelő oktatás.

Iskolánkban zajlik tanfolyami keretek között CNC – esztergályos és hegesztő képzés.

Az elmúlt években iskolánk csatlakozott a Miskolci Térségi Integrált Szakképző Központhoz, aminek köszönhetően a szakmunkástanulók egy új, modern gépekkel felszerelt tanműhelyben is gyakorolhatnak a miskolci Andrási Gyula Szakközépiskola területén kialakított MiTISzK központban. A kereskedelmi oktatásban kísérleti jelleggel elkezdődött a modulrendszerű oktatás.

Az oktatott szakmák közül nagy népszerűségnek örvend az újra elkezdett kőműves képzés, a bolti eladó és a régiek közül a gépi-forgácsoló, mezőgazdasági gépszerelő, asztalos, és a villanyszerelő szak.

A színvonalas képzést segíti a öt, számítógépekkel felszerelt tanterem, hegesztő- és CNC műhely, autószerelő műhely és vizsgaállomás, valamint tanbolt és taniroda.

Iskolánk neve jelenleg Széchenyi István Szakképző Iskola. A tanári kar létszáma közel 70 fő teljes állású pedagógus, valamint közel 30 fő óraadó tanár. Jelenlegi iskolánktanulólétszáma meghaladja a 900 főt. Az elméleti képzés mellett a gyakorlati oktatás az iskola tanműhelyében, helyi vállalatoknál és vállalkozóknál folyik, magas színvonalon.

A Mezőkövesdi Kistérség szakképzésének legjelentősebb tényezőjeként célunk a környék fiatalságának biztosítani a lehető legjobb minőségű képzést, legyen az szakközépiskolai, szakmunkás, érettségi utáni, illetve nappali és levelező tagozatos felnőttképzés.

Hozzászólások lezárva.