Lelki nap a Széchenyi Katolikus Középiskolában

Iskolánkban április 7-én került sor az immár hagyománynak tekinthető nagyböjti lelki nap megrendezésére.

A Húsvétra való felkészülést elősegítő vallásos hangulatú program három  fő részből állt. 8 órakor szentmisével kezdődött a Szent László templomban, amelyet Dr. Medvegy János apát – plébános és Versler Sándor káplán celebrált. A prédikáció a nagyböjti elcsendesedésre, a megbocsájtásra, a szeretetre, az elfogadásra hívta fel a jelenlévő diákok figyelmét.

A szentmise végén Csirmaz István igazgató osztotta meg gondolatait a hallgatósággal, majd kihirdette az  SNI-s és BTM-es diákok számára megrendezett szépíró verseny eredményét és jutalomban részesítette a dobogós helyezetteket. Ezután a Széchenyi Szakképzési Alapítvány által meghirdetett – Szent László élete, és a Szent László legendák elnevezésű prezentáció készítő pályázatok győzteseinek jutalmazása következett.

A katolikus iskolák számára meghirdetett Szent László fotópályázatra 3 tanuló nevezett iskolánkból, a rajzpályázatra szintén 3 tanuló készített ábrázolásokat Szent László királyról. Munkáik megtekinthetők a templomban kihelyezett paravánokon. 9 órától a Közösségi Házban folytatódott a Szent László emlékévhez kapcsolódó alkotások bemutatása.
A szakiskolások számára kiírt  pályázat egyik részeként 10 pontból álló törvényt kellett készíteni a diákoknak, amit iskolatársaiknak ajánlanak. Ezt Rajna Viktor 12. B osztályos tanuló olvasta föl. A pályázat másik részeként egy életnagyságú Szent László hasonmást készítettek el tanulóink teljes öltözettel, fegyverzettel együtt. A hallgatóság figyelemmel kísérte a pályázat elemeinek bemutatását és nagy tapssal fejezte ki elismerését.

Ezután a két nyertes prezentáció felolvasása, bemutatása következett Besenyei Piroska és Molnár Enikő 10.A osztályos tanulók tolmácsolásában.

Sok érdekességet és hasznos információt hallhattunk Szent László király életéről, cselekedeteiről, és a személyéhez kapcsolódó legendákról, s a digitális technika eszközeit is remekül használták fel a pályázatok nyertesei.

Majd három előadást hallgattak meg a tanulók: Dr. Linczenbold Levente tardi plébánosét, és a Szervita Nővérek Gyermekotthonából érkezett Gyöngyi nővérét és Alfonza nővérét. Az atya a nagyböjti időszakról beszélt,és a fiataloknak gondolatébresztő magatartásmintákat mutatott be. Hangsúlyozta az önzés negatív következményeit, és a segítségnyújtás, a bocsánatkérés, a változtatni akarás fontosságát.

A Szervita Nővérek Elvira anya áldozatos munkáját mutatták be, aki az elmúlt évtizedekben több ezer célját, életkedvét vesztett olasz drogos fiatal életét változtatta meg. Az imádság és az Istennel való találkozás visszahozta az életkedvüket és nagyrészüket a szülőkkel való kiengesztelődéshez, a megbocsájtáshoz is hozzásegítette.

Dr. Radványiné Fodor Valéria

Hozzászólások lezárva.