Március 15-i emlékműsor

 
Március 13-án zajlott le iskolánkban az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező iskolai műsorunk.
 
A rendezvényen mi, diákok felelevenítettük a forradalom történelmi jelentőségű eseményeit, annak következményeit, illetve megfogalmaztuk személyes véleményüket arról, hogy mit jelent számunkra ez az ünnep: a szabadságot, a jogegyenlőséget, valamint a jövőnk formálhatóságát.
 
Az ünnepségen megemlékeztünk azokról a példaértékű cselekedetekről, amelyek jelenünket is alakították: a Nemzeti dal elszavalásától Táncsics Mihály kiszabadításáig, és az azt követő eseményekig. A tettek súlya a magyarok gondolatait a mai napig befolyásolja – nem véletlenül, mert amit Petőfi vezetésével a márciusi ifjak aznap elértek, megmutatta a világnak, hogy erős és összetartó nemzet a magyar. A későbbi bukás ellenére még mindig jelentős lelki erőforrás ez hazánknak, hiszen rávilágított, mire volt képes 171 évvel ezelőtt a nép akarata, amely függetlenséget harcolt ki magának, még ha rövid időre is.
 
Ahogy a műsorban elhangzott: „a lelkesedés olyan, mint a görögtűz: a víz nem olthatja el”. Ez a mondat kellőképpen megragadja a történelmi nap lényegét, mert a fiatalok az időjárás, az osztrákok hatalma és minden visszatartó tényező ellenére véghezvitték tervüket, kiharcolták azt a szabadságot, amely nélkül elképzelhetetlenek lennének mindennapjaink.
E napra emlékezve méltó minőségben adtuk elő műsorunkat, amely a diáktársainkat láthatóan magával ragadta gondolataival.
    
 

Hozzászólások lezárva.