Mindszenty-zarándoklaton a széchenyisek

Hetven évvel ezelőtt, 1947. szeptember 14-én a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén Mindszenty József bíboros kezdeményezésére és vezetésével százezres tömeg zarándokolt Budapesten a Városmajorból Máriaremetére. A hetvenedik évfordulóra emlékezve idén jubileumi engesztelő gyalogos zarándoklatot tartottak ugyanezen az útvonalon. A lélekemelő eseményen a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Középiskola is képviseltette magát.

2017. szeptember 16-án reggel 7 órától vidám és lelkes hívek gyülekeztek a városmajori Jézus Szíve-templom előtti fás, ligetes téren. Budapestről, hazánk különböző részeiből, de külhonból is rengeteg zarándok érkezett fővárosunkba, hogy közösen megtegye a 14 kilométeres távot. Az idei zarándoklatot az Egyházért, a magyar hazáért és a családokért ajánlották fel. A híveket Bíró László, Magyarország Katonai Ordináriusa, Székely János szombathelyi megyéspüspök, valamint Lambert Zoltán városmajori protonotárius kanonok vezette Máriaremetére

A mintegy négyórás gyaloglást követően déli 12 órára érkezett meg a több kilométer hosszan hömpölygő tömeg Máriaremetére a Kisboldogasszony Bazilikához. A kegytemplom előtti téren Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megáldotta Mindszenty József napokban felállított szobrát, melyet Rieger Tibor Magyar Örökség és Pro Cultura Christiana díjas szobrászművész készített.

A zarándoklat szentmisével ért véget, melynek főcelebránsa Erdő Péter volt. A bíboros ünnepi prédikációjában a kereszt jelentőségére, fontosságára hívta fel a figyelmet. „Ha Krisztus keresztáldozatára gondolunk, ha abban bízunk és úgy tekintünk a keresztre, akkor az valóban védelmező jel számunkra. Védelmez a kísértéstől és a gonosztól, védelmez a saját rosszra hajló akaratunktól és a könnyen értelmetlenségbe zuhanó emberi gyengeségünktől. Saját küzdelmeinkben minden bűnnel szemben Krisztus keresztje segít minket győzelemre. Helyesen teszik azok, akik akár nyakukban is hordják a keresztet. A kereszt annak a győzelemnek a színhelye, amit Krisztus a halál fölött aratott.” – mondta Erdő Péter.

Köszönetet fejezem ki a szervezőknek, valamint iskolánk vezetésének, hogy lehetőséget biztosítottak a jubileumi engesztelő gyalogos Mindszenty-zarándoklaton való részvételre.

Laus Deo! Istennek hála!

Bágyi Tamás

Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Középiskola

A fotókat készítette:

Kozma Róbert

Rajna Viktor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások lezárva.