Pizza Festa – olasz gasztronómiai nap

2019. március 28-án a 10.a turisztika szakmacsoport diákjai újfent az olasz gasztronómia remek ételeit tálalták a vendégek elé. Ez alkalommal főételként pizzát és desszertnek profiterolt készítettek.

A pizza meghódította az egész világot, így Magyarországon is nagyon népszerű ételnek számít. Hogy különleges legyen ezen a rendezvényen ez az olasz specialitás, három fajta sajtot használtak fel a tanulók az elkészítéséhez. Egy legenda szerint egy szegény vándorlegény betért egy falucska egyik házába. Épp akkor készített kelt tésztát a háziasszony. Lecsípett a tésztából egy darabot, megpakolta, amit talált a kamrában és kisütötte. Az ókori római birodalom lakosai már készítették ezt az eledelt, a mai formáját mégis az 1800-as években nyerte el. 1830 körül pedig megnyílt az első pizzéria Nápolyban.

A profiterol szintén egy népszerű édesség Olaszországban. 1540-ben vált ismertté. Medici Katalin Franciaország királynéja lett II. Henrik feleségeként. A királyné magával vitte a francia udvarba kedvenc szakácsát Popelini séfet, aki elkészítette neki az égetett tésztából készült desszertet.

Ezzel a gasztronómiai történettel kívántak jó étvágyat a meghívott vendégeknek.

 

Hozzászólások lezárva.