Székelyföldön emlékeztünk hőseinkre

A tavalyi esztendőhöz hasonlóan idén is lehetőség nyílt iskolánk tanulóinak, hogy részt vegyenek Mezőkövesd testvérvárosában, Kézdivásárhelyen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából rendezett megemlékezésen. Intézményünket tizenkét diák, valamint egy pedagógus képviselte a háromszéki településen megtartott rendezvénysorozaton.

Delegációnk március 14-én reggel indult el Székelyföldre. A hosszú út során több megálló is szerepelt a programban, melyek közül az egyik legszebb a király-hágói kitérő volt. Estére érkeztünk meg szállásunkra, a Kézdiszárazpatakon található Malom Panzióba. A bőséges vacsora elfogyasztását követően nyugovóra tértünk, mivel tudtuk, hogy holnap hosszú és tartalmas nap vár ránk.

A másnapi ünnepnapot teljes egészében Kézdivásárhely városában töltöttük. Reggel 9 órakor részt vettünk a Hősök emlékművénél tartott koszorúzáson, melyen iskolánk nevében Hegedűs Gergely tanuló és Bágyi Tamás pedagógus helyezte el az emlékezés virágait. Ezt követően közösen átvonultunk a református templomba, ahol istentiszteleten vettünk részt. Délelőtt 11 órától a Gábor Áron téren kezdetét vette a központi ünnepség. Több ezer ünneplő jelenléte mellett hagyományőrző csapatok, lovas huszárok és a falvak képviselői vonultak fel, majd a színpadon folytatódott tovább az emlékezés.

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármesterének ünnepi beszédét követően, Ft. Kató Béla református püspök, majd Dr. Zsigmond Barna Pál, a magyar országgyűlés képviselője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel, végezetül Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét. A műsort szónoklatok, versek, illetve a Historica zenekar tette még színesebbé, érdekesebbé.

A Székely Vendéglőben felszolgált helyi ízek megkóstolása előtt meglátogattuk az Incze László Céhtörténeti Múzeumot is, a délután folyamán még vásárlás is szerepelt a programban. A nap zárásaként este a Vigadó Művelődési Ház nagytermében gyönyörködhettünk a minden igényt kielégítő és minden várakozást felülmúló gálaműsorban.

A Mezőkövesdre tartó visszaút során, március 16-án Nyerges-tetőn, Csíksomlyón és Korondon is megálltunk emlékezni, imádkozni, vásárolni. Szombaton kora estére kissé fáradtan, de lelkileg mégis felfrissülten érkeztünk haza, hiszen felejthetetlen napokat töltöttünk el közösen.

„Fessétek bár sötétre a jövőt,
Mondjátok, hogy már torkunkon a kés,
Beszéljetek közelgő, hosszú gyászról, Mély süllyedésről, biztos pusztulásról:
Engem nem ejt meg gyáva csüggedés! Szentül hiszem, akármit is mondjatok,
Hogy a magyar nem vész el, s élni fog!”

Köszönetemet fejezem ki Dr. Fekete Zoltánnak, Mezőkövesd város polgármesterének, amiért lehetőséget biztosított nekünk, hogy az idei esztendőben is Kézdivásárhelyen ünnepeljük meg a forradalom és szabadságharc emlékezetét. Hálával tartozom továbbá vendéglátóink felé is, akik szeretetükkel, gondoskodásukkal zökkenőmentessé tették székelyföldi tartózkodásunkat.

Bágyi Tamás

Hozzászólások lezárva.