Természettudományi verseny

A természettudományos tantárgyak óraszámai drasztikusan lecsökkentek ebben a tanévben. A reál-informatika munkaközösség természettudományi versenyt hirdetett a hagyományoknak megfelelően idén is, annak reményében, hogy ezek a tantárgyak nem merülnek a felejtés homályába. Célunk továbbra is az volt, hogy a tanulók össze tudják kapcsolni a hétköznapi dolgokat az iskolai ismeretekkel, megtalálják a természetben a tudományt.

A verseny 4 fordulóból állt. Az első fordulót a Széchenyi napon indítottuk el. A diákok aszfaltrajzokat készítettek az iskola díszudvarán. Járművek a mindennapi életünkben volt a feladat témája, ami a kiváló időjárásra tekintettel még hosszú ideig megtekinthető volt a diákok számára.

Következő fordulóban próbáltunk tekintettel lenni arra a tényre, hogy a mai ifjúság egyetlen lépést sem hajlandó tenni az okos telefonja nélkül. Így azt a feladatot kapták, hogy fotókat készítsenek olyan tárgyakról, helyekről, ahol a fémek dominálnak. Mint kiderült, ebben a témában is nagyon kreatívak a diákok. Az alkotások megtekinthetőek voltak az iskolánk aulájába.

Harmadik fordulóban egy vetélkedőben mérhették össze tudásukat a tanulók. A változatos és érdekes feladatok nagy sikert arattak mind a tanulók, mind a segítő tanárok körében. A megoldandó feladatok között szerepeltek logikai, matematikai, kémiai, ügyességi feladatok egyaránt.

Az utolsó forduló minden évben valamilyen mezőkövesdi vállalat meglátogatása szokott lenni. Ezzel az volt a célunk, hogy az iskola keretein belül szerzett tudást és a gyárban tapasztalható működési folyamatokat össze tudják kapcsolni a tanulók. Az idei tanévben a Gépmúzeumot látogattuk meg, ahol egy egyik tanulónk tartott előadást. Édesapja a múzeum dolgozója és mellette rengeteget tanult meg az ott zajló munkáról, valamint a gépek működéséről, történetéről. A diákok, mint kiderült teljesen másképp kezelik, ha egy adott munkáról nem egy idegen felnőtt, hanem egy közülük való tart előadást. Érdeklődve hallgatták a számukra ismeretlen gépek működését, élvezték, hogy láthatják működés közben a közel száz éves locomotívokat és bátran kérdeztek diáktársuktól. Másnap egy totóban tesztelhették tudásukat.

Az utolsó forduló után összesítettük a pontokat és ünnepélyes keretek között az iskolánk kápolnájában került sor az oklevelek átadására.

  1. helyezett: 10.B
  2. helyezett: 2/12.G
  3. helyezett: 11.A

A nyertes csapatok március 17-én egy jutalom kiránduláson vehettek részt Budapesten, ahol a Csodák palotáját valamint a Tropicariumot tekintettük meg. Mind a diákok, mind a kísérő pedagógusok számára maradandó élményt jelentett ez a versenyt lezáró nap.

Hozzászólások lezárva.