Üzemlátogatások Egerben

Egy érdekes napot tölthettünk el 2018. június 4-én Egerben, amikor a 9. H és a 10. H osztály ipari gépész, illetve villanyszerelő tanulóival betekintést nyerhettünk két olyan cég mindennapjaiba, amelyek gyakorlati oktatási munkahelyet is biztosítanak diákjainknak.

Először a shoen+sandt Hungary Kft. svájci és német tulajdonosú gyárába látogattunk el, ahol Takács László oktatási vezető rövid munkavédelmi oktatásával kezdtük a napot. Ezt követően bemutatta nekünk a gyárat, melynek fő területe az egyedi gépek és alkatrészek gyártása. Könnyűipari stancológépeket gyártanak, melyet az élet számos területén használnak, pl. a ruha-, a bőr- és az autóiparban is. Komoly mérnöki munkavállalókkal rendelkezik a cég, így egyedi célgépeket is gyártanak különböző multinacionális cégeknek.

Megnéztük az alapanyag raktárt és a daraboló műhelyet, ahonnan kezdődik minden munkafolyamat. Innen továbbítják a darabokat a forgácsoló és a hegesztő műhelybe, esetleg a szemcseszóróba, ahol letakarítják a rozsdás alapanyagokat. Szigorú ellenőrzéseken mennek át a munkadarabok, mielőtt végleges gyártásába kezdenek.

Láthattuk az esztergályos és a maró részleget, a legújabb CNC-s marógépet, a hónológépet, a horizont marót, a köszörűs műhelyet. Megtekintettük a hegesztő műhelyet, ahol az egyes darabok összeállítása kezdődik. Láthattunk számítógépes vezérlésű lángvágó gépet, élhajlítót, lemezollót.

Megnézhettük a tanműhelyt, ahol hagyományos eszterga és maró található. A tanulók egy évig vannak itt gyakorlaton, utána kerülhetnek a gyári részlegre. A megtekintést az áruellenőrző hellyel zártuk, ahol az idegen helyről beérkezett alapanyagok ellenőrzése folyik.

A diákok jól megtanulhatják itt a szakmát, ösztöndíjban részesülnek, a végzősök állásajánlatot is kaphatnak, illetve támogatják a dolgozók továbbtanulását is.

Üzemlátogatásunk másik helyszíne az Omexom Magyarország Kft. egri ÉMÁSZ telephelye volt. A cég iskolánk villanyszerelő képzését támogatja, illetve szintén gyakorlati oktatási munkahelyet biztosít tanulóinknak.

Krappai István projektvezető fogadott minket. Kövi László műszaki vezetőtől megtudhattuk, hogy leginkább hálózatépítéssel foglalkoznak. Kiépítettek egy tanpályát, ahol a dolgozók megismerhetik a munkavédelmi szabályokat, és gyakorolhatják a magasban végzett munkát.  Látogatásunk nagy részét itt töltöttük. Miután Viczián Ottó hálózatszerelő bemutatta egy kisfeszültségű faoszlopon a mászást, tanulóinknak maradandó élménnyé vált, hogy megfelelő védőfelszerelés mellett ők is kipróbálhatták, milyen érzés lesz a magasban dolgozni. Öt bátor tanuló fel is mászott a faoszlop tetejére keményen megküzdve a mászóvassal és az öt ponton rögzített testhevederrel és a két kötéllel. Bátorságuk elismeréseként mindannyian megkapták ajándékba a bakancsot, a pólót és a kesztyűt.

További érdekességként megnézhettük hogyan végeznek földelésmérést célműszerrel, láthattunk középfeszültségű berendezést különböző kapcsolóállomásokkal (ELSO, FIRTH RIXSON, BOSCH). Végezetül a tanulók kipróbálhatták a kábel hántolását, blankolhattak, betekintést nyerhettek a szerelvények kialakításába.

Mindkét cég kitűnő gyakorlati helyet biztosít tanulóinknak, ahol igazán elsajátíthatják szakmájuk rejtelmeit.

Mindannyian maradandó élményekkel tértünk haza.

 

 

 

 

Hozzászólások lezárva.