„Bienvenidos todos – Üdvözlünk Mindenkit” ezzel a köszöntéssel nyitották meg a 9.B turisztika szakmacsoport tanulói 2023. március 27-én a spanyol gasztronómiai napot.
A spanyol étkezési szokásokat elsősorban a mediterrán éghajlat befolyásolja. Ennek a klímának köszönhető, hogy a spanyolok később kelnek és később is ebédelnek, melyet egy jól megérdemelt szieszta zár. A vacsora ideje pedig nem ritkán akár éjfélre is tolódhat. Az éghajlatnak köszönhető még, hogy változatosság és sokszínűség jellemzi a spanyol konyhaművészetét.
Ezek közül választottak ki néhány ételt a diákok, hogy a meghívott vendégeknek bemutassák a spanyol ízeket. A menüben szerepelt a Gazpacho leves, melynek az alapja paradicsom, olivaolaj és paprikával, uborkával és fokhagymával ízesítve, hidegen, zsemlekockával díszítve fogyasztják hazájában.
A tortilla española alapja a burgonya, melyet hagymával és tojással összekeverve egy omlettet kapunk.
Édességnek torrijast készítettek, amely édes bundáskenyér, fahéjas cukorban megforgatva. A meleg időjárás miatt sok féle hűsítő italt is fogyasztanak a spanyolok, többek között a horchatát, amely édeskés, mandulaízű ital.