MEZŐKÖVESDI SZÉCHENYI ISTVÁN KATOLIKUS TECHNIKUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

"Szaktudás, Lelkiség, Szolgálat"

Hittan táborok 9. osztályosoknak

2017

„Uram, Jézus!

Fiatal vagyok,

szeretem a kényelmet,

és vonzódom a könnyebb megoldásokhoz.

A mai kor gyermeke vagyok.

De ma ezer hang között is

összetéveszthetetlenül

meghallottam a Te hangodat:

“Jöjj, és kövess!”

Egy pillanat alatt összezavartad álmaimat,

és romba döntötted terveimet.

 

Szükséged van rám,

lelkesedésemre,

nagylelkűségemre,

fiatalos lendületemre.

Mit akarsz tőlem,

hová vezetsz, Uram?

 

Adj bátorságot, hogy elinduljak,

hogy elhagyjam dolgaimat,

a házam, a földem, a népem.

Uram, olyan fiatal és bizonytalan vagyok!”

 

Ne félj, és ne mondd: “Fiatal vagyok”, hanem menj… és én mindig veled leszek!  ( Jer 1) „

Az elmúlt évhez hasonlóan a Mezőkövesdi Széchenyi Katolikus Középiskola 9. osztályos diákjainak 2017 szeptemberében és októberében szintén megszerveztük a lelki napokat. Merész vállalkozás, mert a diákok még nincsenek összecsiszolódva, hisz alig ismerik egymást. Pont ezért tartjuk fontosnak, hogy az együtt töltött két nap alatt ismerkedjenek egymással, tanáraikkal. Mindehhez a nyugalmas légkör adott volt, hisz Egerben a Szent János házban volt a szállásunk, ahol már nagy szeretettel várnak bennünket. A hat nap alatt két- két napos turnusokban váltakozva közel 140 diákot táboroztattunk osztályfőnökeik és kísérőtanáraik segítségével.

Részt vettünk közösen Szentmisén, voltunk tárlatvezetésen az Egri Bazilikában és az Érseki Palotában Délutáni programként előadásokon vehettek részt a diákok melyeket Varga Pál atya és a hitoktatók tartottak.

Interaktív beszélgetésbe próbáltuk őket bevonni, kisfilmet vetítettünk, amelyek segítségével elmagyaráztuk, hogy minden ember mennyire értékes és higgyenek magukban, értékeikben. Voltak feladatok az előadásokhoz kapcsolódva, melyeket tanáraik segítségével kellett megoldaniuk, mindenki nagyon aktívan próbált részt venni, és élvezték a feladatokat.

2018

Hittantábor Egerben

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tanévben is elvittük kilencedikes diákjainkat  Egerbe hittantáborba. Közel 150 diákot táboroztattunk 6 nap alatt. szállásunk a Szent János házban volt.

  1. október 8-án és 9-én iskolánk 9. osztályos tanulóival Egerben vettünk részt hittantáborban.

Tartalmas és érdekes két napot töltöttünk együtt és sok – sok új dologgal ismerkedtünk meg. Az első nap izgalmasan telt. Ellátogattunk a Bazilikába és a Dobó tér meghatározó épületébe, a Páduai Szent Antal templomba – más néven Minorita templomba. Ebéd után mindkét osztály egy Eger térkép segítségével 10 pontból álló feladatot hajtott végre és felfedeztük Eger belvárosát. Délután fáradtan értünk vissza a szálláshelyünkre, a Szent János vendégházba, ahol Bakos Tamás iskolalelkész érdekes előadását hallgathattuk meg, este pedig szálláshelyünkön megtekintettünk egy tanulságos, humoros filmet, ami igazi zárása volt a napnak.

Másnap reggel szentmisén vettünk részt az Egri Bazilikában, reggeli után pedig idegenvezetők segítségével megtekinthettük az Érseki Palotát.

Szeretnénk kifejezni köszönetünket az Egri Főegyházmegyének, iskolánk vezetésének, Szabóné Varga Ágnes és Bágyi Tamás hitoktatóknak és Hajdú László valamint Marosy György segítő tanároknak.

 

Isten áldása további munkájukra!

Köteles Zoltánné, 9.F osztályfőnöke  és

Szlatkiné Szajcz Tímea, 9.H osztályfőnöke

 

2019

Széchenyis diákok lelki napja Egerben  2019

Az idén már ötödik alkalommal rendezhettük meg a Széchenyi Katolikus Középiskola kilencedikes diákjainak hittantáborát – ezúttal is Egerben a Szent János zarándokházban. Idén közel 120 gyermek vett részt a táborban a négy nap alatt, melynek keretein belül megismerkedhettek a katolikus vallással, illetve az egyházi szokásokkal. Nem utolsó sorban pedig kilencedikesek révén jó csapatépítés is volt ez a kétnapos együttlét.

Nagyon fontos, az egyház szellemében neveljük gyermekeinket, akik így válhatnak közösségük igazi szellemi és lelki támaszává. Katolikus iskolaként ez az elsődleges nevelési feladatunk.  A hittantábor legfőbb célja, hogy közelebb hozza a gyermekek számára a katolikus egyházat, hogy megismertesse velük a szentmisék hagyományait, a liturgia menetét, és hogy gyakorló hívővé nevelje őket. Nemcsak a hittanórák feladata ez, hanem pontosan ezek a táborok, amik megalapozzák a fiatalok lelkiéletre való nevelését. A programban szerepeltek közös játékos feladatok, filmvetítés valamint, Bakos Tamás atya beszélt a fiataloknak hivatásáról. A diákok kérdezhették őt életéről, ez által is jobban megismerhették őt. Az Egri Bazilikában közös szentmisén vettünk részt és ellátogathattunk az Érseki palotába is. Az impozáns, barokk stílusban készült Turisztikai és Látogatóközpontban különleges, egyházművészeti kiállítást láthattak a diákok.

Kapcsolat, elérhetőségek

Mezőkövesdi Széchenyi István
Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium

Cím: 3400 Mezőkövesd, gróf Zichy J. u. 18.
Tel.: 49-505-280
E-mail: szechenyi@mezokovesd.t-online.hu
OM azonosító: 201750
Adószám: 18294279-2-05