MEZŐKÖVESDI SZÉCHENYI ISTVÁN KATOLIKUS TECHNIKUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

"Szaktudás, Lelkiség, Szolgálat"

Középfokú beiskolázás

Szakképző iskolai képzéseink

Pályaválasztási tájékoztatónk letölthető erre a linkre kattintva.

A Szakképző iskola három éves képzés. Az ágazati ismereteket adó első év után történik a szakmaválasztás.
A következő két évben duális képzés formájában, elsősorban vállalatoknál zajlik a szakmai gyakorlatok átadása. A szakképzésben résztvevők ösztöndíjat kaphatnak, melynek mértéke tanulmányi eredménytől függ. Szakmai bizonyítvány megszerzése után 2 év alatt felkészülhet az érettségi vizsgára, ill. második szakmára.
Az átlagosnál színvonalasabb tárgyi és személyi feltétel-rendszerünkkel az IPAR 4.0-ra készítjük fel tanulóinkat. Végzettjeink jó eséllyel pályázhatnak a felsőoktatásban való továbbtanulásra és megszerzett szakképesítésükkel szakmai karrierjük megvalósítására egyaránt.

A felvételi speciális rendje

  Az iskolánkba a tanulók az általános felvételi eljárásban jelentkezhetnek. A 8. osztályosok felvételi jelentkezési lapját az illetékes általános iskola küldi meg intézményünknek.

Felvételi pontszámítás:

Az általános iskolai eredményt a 7. osztály végén és a 8. osztály első félévében magyar nyelv, magyar irodalom, matematika, fizika, történelem, idegen nyelv tantárgyakból (60 pont).

Az intézmény a 8. osztályosok felvételi eljárása keretében szóbeli meghallgatást szervez. A szóbeli meghallgatás eredményét, melyben az általános tájékozottságot, szóbeli, logikai készségeket vizsgáljuk (60 pont).

A felvételi beszélgetés céljai:

– annak megismerése, hogy a diák mennyire motivált, mik a kedvenc szabadidős tevékenységei, mi az érdeklődési köre.
– a diák általános világképének megismerése
– annak feltérképezése, hogy a diák hajlandó-e elfogadni az iskola nevelési elveit

A szóbeli meghallgatás értékelésének szempontjai:

megjelenés (3 pont), köszönés (3pont), témakör tartalma (24 pont), nyelvi minőség (12 pont), interakció (18 pont).

A szóbeli meghallgatás időpontjáról, vizsgabizottságba sorolásáról a jelentkezőt intézményünk tájékoztatja. Az adott tanévre szóló szóbeli témaköröket november 1-jéig iskolánk honlapján hozzuk nyilvánosságra.

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában lévő általános iskolák tanulói számára az iskolába történő felvételi eljárás során a tanulónak nem kell szóbeli témakörökből készülni. Eredménye automatikusan 60 pont.

A felvételi eljárás során az azonos pontszámot elérő tanulók közül a rangsor elkészítésénél előnyben részesítjük a halmozottan hátrányos helyzetű tanulót, ezt követően azt a jelentkezőt, akinek a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye az iskola székhelyének településén található, illetve akinek sajátos helyzete azt indokolja.