MEZŐKÖVESDI SZÉCHENYI ISTVÁN KATOLIKUS TECHNIKUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

"Szaktudás, Lelkiség, Szolgálat"

Tájékoztatás az iskolai szociális segítő szolgáltatásról

Az óvodai, iskolai szociális segítő munka 2018. szeptemberétől került bevezetésre országos szinten. Ez a tevékenység összeköt, közvetít az otthon, az intézmények, közösségek között. Középpontban a megelőzés, a tanácsadás, tájékoztatás, információnyújtás, segítségnyújtás áll.

Az iskolai szociális munka során az iskola egészével foglalkozik, tanár, diák és szülő egyaránt felkeresheti.

Az intézmény szociális segítője: Bak Zoltánné

Telefonszám: 06-70/3283045     

E-mail cím: iskolaszocm.bz@gmail.com

Fogadóóra: kedd 8-14 óra

Milyen problémával lehet szociális segítőhöz fordulni?

  • iskolához köthető problémák, konfliktusok (pl.: szorongás, tanulási nehézségek, motiválatlanság, konfliktus az iskolatársakkal, konfliktus a pedagógusokkal, magatartási problémák)
  • családon belüli problémák (pl.: bántalmazás, szülők közti veszekedés, válás, veszteség, anyagi nehézségek, alkohol- és drogfogyasztás).
  • gyermeknevelési kérdésekben (pl.: önállótlanság, szófogadás kérdése, otthoni feladatok és leckeírás, szülőgyerek viszonya)

 Hogyan tud segíteni az iskolai segítő?

  • Egyéni beszélgetés, tanácsadás tanulóknak, segítségnyújtás a probléma kezelésében. Cél: a diákok támogatása a számukra nehézséget okozó élethelyzetek kezelésében
  • Tanácsadás szülőknek a gyermeknevelés és a családi élet más problémát okozó területein. Iskolai problémák kapcsán segíti a szülőket az enyhébb családi nehézségek kezelésében, elsődlegesen a gyermeknevelés nehézségeiben.
  • Részvétel a szülő és a pedagógus közötti megbeszélésen. A szociális segítő jelenlétét mindkét fél kezdeményezheti.
  • Közvetítés tanár-diák, szülő-gyerek kapcsolatban. A szociális segítő közvetítőként segíti a nehézséget okozó konfliktusok megbeszélését és rendezését.
  • Információnyújtás elérhető szolgáltatásokról (pedagógiai, pszichés, szociális), jogokról, a szociális rendszer működéséről, segítségnyújtás az ügyintézésben; szükség esetén tájékoztatást nyújt a szociális ellátásokról és intézményekről és az ezekben szokásos eljárásokról és lehetőségekről, segít az ügyintézésben (pl.:kapcsolatfelvétel, időpont egyeztetés, nyomtatványok kitöltése).
  • Szolgáltatásokhoz történő közvetítés: a probléma jellegétől függően , javaslatot tesz a megfelelő intézménnyel való kapcsolatfelvételre és segítséget nyújt a kapcsolat kialakításában
  • Súlyos veszélyeztető helyzetben, elhúzódó családi konfliktusok esetén, mint jelzőrendszeri tag delegálja a családot a család- és gyermekjóléti szolgálathoz.

Az intézmény szociális segítője: Bak Zoltánné

Telefonszám: 06-70/3283045

E-mail cím: iskolaszocm.bz@gmail.com

Fogadóóra: kedd 8-14 óra

A fenti fogadóórán kívül, időpont egyeztetéssel a szociális segítő egyéb időpontokban is rendelkezésre áll. Szívesen fogad a fenti e-mail címen is megkereséseket pedagógusoktól, diákoktól, szülőktől.

Kapcsolat, elérhetőségek

Mezőkövesdi Széchenyi István
Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium

Cím: 3400 Mezőkövesd, gróf Zichy J. u. 18.
Tel.: 49-505-280
E-mail: szechenyi@mezokovesd.t-online.hu
OM azonosító: 201750
Adószám: 18294279-2-05