MEZŐKÖVESDI SZÉCHENYI ISTVÁN KATOLIKUS TECHNIKUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

"Szaktudás, Lelkiség, Szolgálat"

Táborok

2017

Hittan tábor

Immár hagyománynak mondhatjuk, hogy iskolánk tanulói hittantáborban vehetnek részt. Lassan négy éve, hogy pályázati pénzből sikerül megvalósítani a táborozást. Sok diák jelentkezett táborunkba, nagy volt az érdeklődés, de mivel ingyenes a részvétel, ezért anyagi határaink igen meg vannak szabva. Az idei tanévben kevesebb pénzből gazdálkodhattunk ezért az Egri Főegyházmegye plusz anyagi segítséget adott a táboroztatáshoz. Minden évben, olyan diákokat próbálunk beszervezni és elvinni, akik sokat segítenek az ünnepségeken, akik aktívan részt vesznek az iskola életében, ezzel is jutalmazzuk őket.

A tábor 2017 októberében került megszervezésre 16 fő részvételével Egerben. Mint minden évben nagy sikere van hisz az új ismeretek és információk nagy hatással vannak a fiatalokra. Szálláshelyünk a Szent János házban volt, ahonnan a különböző helyszínekre könnyen eljuthattunk, ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy sikeres és élményekben gazdag tábort szervezhettünk a fiatalok számára. Voltunk közösen szentmisén az Egri Bazilikában, megismerkedhettünk Urbán Péter karnagy úrral, aki fantasztikus előadásában mutatta be a diákoknak a bazilika orgonáját. Megcsodálhattuk az Érseki Palotát eljuthattunk a Bélapátfalvai Apátságba és még számos érdekes program volt, ami felejthetetlenné tette az együttlétet. A kötetlen esti beszélgetések alkalmával jobban megismerhették egymást a fiatalok. Az egyik estére meghívtuk Varga Pál atyát is, akinek feltehették kérdéseiket és a spontán beszélgetés végül jó hangulatú estté alakult.

Köszönet a segítő kollégáknak, az iskola vezetőségének és nem utolsó sorban az Egri Főegyházmegyének, hogy évről évre segítséget nyújtanak a diákok táboroztatásához.

Ez a három nap nagyon sokat jelentett nekem. Új barátokat szereztem, és rengeteg új emléket. Nekem legjobban az orgona bemutatása tetszett. Köszönöm, hogy ott lehettem!

(Tóth Krisztina 12/A)

Nagyon jól éreztem magam. Nekem a Szemfényvesztő kiállítás tetszett a legjobban, hogy bele láthattunk a vakok világába. A társaság is nagyon jó volt jobban megismertük egymást. Köszönöm ezt a sok élményt.

(Ócsai Renáta 12/A)

A hittantáborban töltött idő, nagyon tartalmasan telt el! Rengeteg program és a hasonlóan sok tudásszint fejlesztő foglalkozás volt, beszélgetős tartalmas estékkel tarkítva. A társaság és a helyszínek ahova ellátogathattunk nagy – nagy élményt jelentettek mindenki számára! Szenzációs emberekkel ismerkedhettünk meg, és csodálatosabbnál-csodálatosabb helyekre juthattunk el! Nagy betekintést kaphattunk a hitélet eme csodálatos oldalára!

(Fügedi Csaba 12/A)

Nagyon jól szervezett volt a kirándulás, és nagyon szép helyeken voltunk. A szoba, amit kaptunk otthonos volt, a koszt finom  J. Folyamatosan tartottunk valamerre. Kifáradtam, de jó értelemben.

(Szabó Ádám 12/A)

2018

2018 Eger

„Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket, és ne tiltsátok el őket, mert ilyeneké az Isten országa. Bizony, mondom nektek: Aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy gyermek, nem megy be oda.” Azután ölébe vette a gyermekeket, és kezét rájuk téve, megáldotta őket. /Márk Evangéliuma 10,13-16/

A gyermek a tökéletes tanítvány

 Évről évre minden ősszel szervezünk hittanos tábort diákjainknak. Az idei tanévben is folytatva ezt a hagyományt, Egerben szerveztük a háromnapos tábort. A táborozás ingyenes a diákoknak, a költségeket pályázati pénzből finanszírozzuk. A táborok programjának, napi életének kialakításában döntő szerepet játszott a céljaink meghatározása. Legfontosabb célnak tekintettük a keresztény értékek közösségi megélését, a „hogyan viselkedek a másikkal” hangsúlyozását, a mások elfogadását, az egymáshoz alkalmazkodás képességének kialakítását. Előre meghatározott program szerint éltük meg napjainkat. Az adott környék minden érdekes helyét megnéztük, múzeumokat, templomokat látogattunk. A gyerekek mégis jól érezték magukat, mert mindenhol megbeszéltük velük, hogy mit látnak. Jártunk az Egri bazilikában, az Érseki palotában. Emellett persze strandoltunk, voltunk moziban, és ellátogattunk a szemfényvesztő kiállításra, ahol a vakok és gyengén látók életébe láthattak be a fiatalok. Volt játék, éjszakába nyúló beszélgetések és sok – sok nevetés. Nagy örömünkre szolgált, hogy az egyik nap délutánján Bakos Tamás káplán atya is ellátogatott hozzánk és mesélt nekünk életéről és hivatásáról. Békésen és örömmel teltek ezek a tábori napok.

2019

Hittanos tábor Esztergomban

Várakozással telten, izgatottan indult útjára kis csapatunk 16 diák 2 fő pedagógus és Tamás atya Esztergomba, az idei hittanos táborba 2019.október 14-én hétfő reggel. Az izgalom nem volt véletlen, mert messzire utaztunk és az előzetesen beharangozott programok okot adtak erre. Vonattal utaztunk Budapestre, ahol idegenvezetéssel megnézhettük a Szent István Bazilikát. Rövid pihenő után útra keltünk és kora délután érkeztünk meg esztergomi szállásunkra a Szent Péter és Pál belvárosi plébániára. A háromnapos kirándulás alkalmával nagyon sok élményben volt részünk. Őslény és ásványi kiállításon jártunk, ahol interaktív módon mindenki ásványokból kedves ajándéktárgyakat készíthetett. Voltunk a Várhegyen a Bazilikában és a Vármúzeumban. Igazi lelki élmény volt az ország szívének tekinthető templom mellől a gyönyörű panorámát csodálni. Eljutottunk az Aquaszigetre is, amely a város legimpozánsabb gyógyfürdője. Nagyokat sétáltunk a városban, felfedezve Esztergom szépségét, egy ilyen alkalommal átsétáltunk a Mária-Valéria hídon Párkányba is. Tamás atya szentmisét mutatott be a helyi templomban, ahol együtt imádkoztunk a hívekkel iskolánk diákjaiért. A szentmisén a fiatalok gitáros énekekkel adtak hálát az ottlétükért. Az esti séták és nagy-nagy lelki beszélgetések közel hozták őket egymáshoz.

Élményekkel gazdagodtunk ez alatt a pár nap alatt. Megtapasztalhattuk, milyen jó Isten áldásától kísérve együtt lenni. De ami a legfontosabb, hálát kell adnunk Istennek az élményekért, és hogy ez alatt a pár nap alatt még inkább összetartó közösséggé kovácsolt minket, mint azelőtt.

Kapcsolat, elérhetőségek

Mezőkövesdi Széchenyi István
Katolikus Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium

Cím: 3400 Mezőkövesd, gróf Zichy J. u. 18.
Tel.: 49-505-280
E-mail: szechenyi@mezokovesd.t-online.hu
OM azonosító: 201750
Adószám: 18294279-2-05